Ebba Busch Thor
Ebba Busch Thor. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kristdemokraterna eniga bakom vårdprogram

1:04 min

Kristdemokraterna antog idag ett nytt vårdpolitiskt program med förslag om att exempelvis införa vårdplatser på vårdcentraler, en återinförd kömiljard och att vissa patienter med kroniska sjukdomar ska certifieras och därmed själva ta större ansvar för sin vård.

– Man tycker om Kristdemokraterna när vi pratar vårdfrågor så det här är jätteviktigt i dag att vi verkligen har en proposition med nya förslag som faktiskt stärker vår politik i det här avseendet, så jag är väldigt glad över det, sade Penilla Gunther, ombud från Västra Götaland.

Flera av förslagen som rikstinget ställde sig bakom är välkända sedan tidigare som att återinföra kömiljarden som den nuvarande regeringen avskaffade. Det skulle enligt kristdemokraterna korta väntan på att exempelvis få träffa en läkare och sedan få behandling.

Andra förslag som ledde till mer diskussion på tinget men ändå fick stöd, är att patienter med kroniska sjukdomar och goda kunskaper om dem ska kunna fatta fler beslut om sin vård och att apoteken ska kunna få större roll vad gäller vård och råd till patienter.

Många gick också upp och argumenterade för linjen att sjukhusvården ska förstatligas för att kvaliteten över landet ska bli bättre genom att inte avancerad vård sprids ut på för många sjukhus i små landsting.

– Vi är för många och för små. Felet är inte att vi måste göra allting, felet är att vi får göra allting, sade Anna-Karin Klomp från Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista