arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson.
Ylva Johansson. Foto: Marko Säävälä/TT

"Social pelare" på EU-agendan

Allt tyder på att den undertecknas på toppmötet i Göteborg i november
1:22 min

Allt tyder nu på att Sveriges statsminister Stefan Löfven och de andra ledarna inom EU kan underteckna den så kallade sociala pelaren på toppmötet i Göteborg i mitten av november.

Det handlar om en slags minimistandard för sociala rättigheter inom unionen.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) ska vara med och fatta det formella beslutet i ministerrådet på måndag.

– Det finns nu enhällighet. Samtliga medlemsländer accepterar att anta ett uttalande om en social pelare, säger hon.

Det skänker extra glans åt det toppmöte som den svenska statsministern har bjudit in till, att kunna underteckna överenskommelsen om en social pelare. Den innehåller 20 punkter med rättigheter inom arbetsmarknad och social trygghet. Det handlar till exempel om att kvinnor och män ska har rätt till lika lön för likvärdigt arbete och om att hemlösa ska ha rätt till skydd och hjälp.

– Sverige driver ju, tillsammans med många andra länder, att vi ska jobba mer med de villkor som gäller för vanliga människor, säger Ylva Johansson.

– EU-samarbetet ska innebära förbättringar för vanligt folk i sin vardag. Den sociala pelaren innebär att vi tydliggör de politiska ambitionerna om förbättrade levnadsvillkor för människorna i den europeiska unionen.

De svenska oppositionspartierna har varit kritiska till projektet. Man tycker inte att EU ska ha inflytande på fler områden, utan att det här ska avgöras i varje medlemsland. Men efter att det blivit klart att det blir upp till länderna själva att bestämma hur man ska leva upp till reglerna och efter garantier om att det här inte ska innebära några nya kostnader för unionen, har regeringen fått med sig Riksdagens mest EU-vänliga parti, Liberalerna.

Därmed har den svenska arbetsmarknadsministern en majoritet i Riksdagen bakom sig när beslutet klubbas i ministerrådet nästa vecka.

– Jag ser det som en stor framgång för Sverige, det beslut som jag räknar med att vi kommer att kunna ta på måndag, säger Ylva Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".