Somalia
Dödssiffran efter bombdådet steg på fredagen till 358. Foto: Mohamed Abdiwahab/TT.

Somalia och USA inleder militär offensiv mot terrorister

Somalias premiärminister säger till AP att Somalias president inom kort formellt kommer att förklara krig mot terrorgruppen al-Shabab.

Detta innebär bland annat att Somalias militär, med understöd av USA, kommer att inleda en förnyad offensiv mot al-Shabab.

En talesperson för den somaliska armén säger att offensiven kommer att syfta till att driva bort al-Shabab från de regioner varifrån flera attacker mot huvudstaden Mogadishu planerats och utförts.

Terrorgruppen al-Shabab har hittills inte kommenterat förra lördagens bombdåd i Mogadishu, då minst 358 människor dödades, men misstankarna riktas ändå mot gruppen.

Attacken är den hittills dödligaste i Somalia och Afrika, och ett av de dödligaste dåden i världen. Den utfördes med en lastbil fullastad med sprängämne, som detonerades intill ett hotell i centrala Mogadishu.

Enligt Somalias informationsminister saknas fortfarande 56 människor efter attacken, och hundratals är svårt skadade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista