En kvinna, en av hundratals skadade efter dådet, väntar med sin man på transport till specialistvård för sina brännskador.
1 av 4
En kvinna, en av hundratals skadade efter dådet, väntar med sin man på transport till specialistvård för sina svåra brännskador. Foto: Mohamed Abdiwahab/TT.
Människor demonstrerar mot våldet på Mogadishus gator.
2 av 4
Tiotusentals somalier har under veckan demonstrerat mot terrorn, en del klädda i röda pannbindlar som symboliserar offrens blod. Foto: Mohamed Abdiwahab/TT.
Somaliska kvinnor sitter utanför ett sjukhus i Mogadishu.
3 av 4
Många i Mogadishu väntar fortfarande på besked om saknade anhöriga. Här några kvinnor utanför ett av stadens sjukhus. Foto: Farah Abdi Warsameh/TT.
Vid gårdagens fredagsbön kom många till attentatsplatsen i Mogadishu för att be för offren.
4 av 4
Vid gårdagens fredagsbön kom många till attentatsplatsen i Mogadishu för att be för offren. Foto: Mohamed Abdiwahab/TT.

Mogadishu mobiliserar mot våldet

1:35 min

I dag är det en vecka sedan bombdådet i Somalias huvudstad Mogadishu som enligt de senaste uppgifterna dödade minst 358 människor.

Återuppbyggnaden pågår för fullt, samtidigt som tiotusentals Mogadishubor demonstrerar mot våldet.

– Vi är här för att visa hur ledsna vi är för det som har hänt, säger Dahabo Osman, en av tiotusentals som visat sin avsky mot terrorn under veckan som gått genom att manifestera på Mogadishus gator klädda i röda pannbindlar, en symbol för motståndet.

– De röda banden representerar blodet från offren, förklarar en annan demonstrant för BBC.

Det var i lördags för en vecka sedan som en lastbil packad med sprängmedel exploderade i centrala Mogadishu och dödade mer än 350 människor i ett av de dödligaste attentaten i världen på många år.

Förödelsen var enorm och dödstalen väntas stiga ännu mer.

På attentatsplatsen är rasmassorna nu nästan borta, gatan får ny asfalt och omkringliggande hus håller på att repareras.

Uppslutningen bakom president Faramaajo, som lämnat blod till de skadade och gått med i demonstrationerna, är stor.

Många vittnar om hur attentatet snarare än att sprida skräck och uppgivenhet, har gett ny kraft, liksom ökad sammanhållning och enighet i det krigströtta Somalia.

Ingen har tagit på sig skulden för dådet, men många är övertygade om att det även den här gången är den islamistiska terrorrörelsen al-Shabab som ligger bakom.

Det spekuleras i att målet egentligen var den stora internationella militära närvaron i landet, men att något gick snett, och att ett hårt pressat al-Shabab nu ligger lågt av rädsla för den folkliga opinionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista