Iwasaki Shizuka valtalar för Japanska kommunistpartiet.
1 av 3
Iwasaki Shizuka valtalar för Japanska kommunistpartiet. Foto: Hanna Sahlberg /Sveriges Radio.
Väljaren Nakajima Yuie vill ha större öppenhet och ska rösta på nya Hoppets parti.
2 av 3
Väljaren Nakajima Yuie vill ha större öppenhet och ska rösta på nya Hoppets parti. Foto: Hanna Sahlberg /Sveriges Radio.
Yuriko Koike på Hoppets partis rullande valscen i Shinjuku.
3 av 3
Yuriko Koike på Hoppets partis rullande valscen i Shinjuku. Foto: Hanna Sahlberg /Sveriges Radio.

Inför Japanvalet: Väljare kräver större öppenhet efter skandaler

2:32 min

Inför valet till det japanska underhuset i morgon leder den sittande premiärministern Shinzo Abes parti i opinionsmätningarna. Men många väljare kräver större öppenhet efter ett par skandaler. Tokyos guvernör Yuriko Koikes nybildade parti har därför snabbt lockat till sig väljare.

– Jag förväntar mig att Yuriko kommer att vara öppen med allt. Jag tycker inte om när man gömmer saker och jag inte får veta vad som försiggår, säger Nakajima Yuki.

Hon har just lämnat av sin son vid skolan och ställer sig och lyssnar under sitt lila paraply medan Tokyos guvernör Yuriko Koike håller valtal från taket på en rullande scen som stannar till vid Shinjuku i centrala Tokyo.

Trots att den sittande premiärministern Shinzo Abes parti Liberaldemokraterna förutspås kunna vinna egen majoritet i underhuset i morgon, finns ett stort missnöje med hur han hanterat flera skandaler.

Oppositionen anklagar Abe för att ha utlyst ett tidigt val eftersom det för tillfället stoppar underhusets utfrågningar av honom. Premiärministern och hans fru anklagas för att ha fått utbildningsmyndigheten att göra det lättare för deras bekanta att starta skolor.

Litteraturstudenten Iwasaki Shizuka med plastregnkappa och rosa rosett i håret är en av dem som turas om att bemanna Japanska kommunistpartiets lilla scen vid tunnelbanestationen i regnet dagen före valet.

– Min familj var ganska fattig. Min mamma var ensamstående förälder men politiken vänder sig inte till sådana som oss, säger Iwasaki Shizuka.

Hon är kritisk till att pensioner och bidrag till ensamstående har sänkts, samtidigt som hon misstänker att Liberaldemokraternas regering har slösat pengar. Därför stödjer hon kommunistpartiet.

Men oppositionspartierna är splittrade och förväntas ta väljare från varandra.

Stationen Shinjuku i Tokyo sägs vara världens mest trafikerade plats och här i vimlet sitter också Kobayashi Kiyoshi, en äldre herre i filtkeps. Han har redan förhandsröstat, på det styrande partiet Liberaldemokraterna, bland annat eftersom han vill ha säkerhet och stabilitet, och han stödjer premiärminister Abes förslag att ge högre status till Japans självförsvarsstyrkor.

– På grund av Nordkoreas inflytande har vi inget val, vi måste göra det, säger Kobayashi Kiyoshi, innan han hoppar på bussen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista