Kommunistpartiets stora kongress i Kina.
1 av 2
Kommunistpartiets stora kongress i Kina. Foto: Andy Wong
Xi Jinping.
2 av 2
Xi Jinping vid partikongressens öppnande. Foto: Mark Schiefelbein

Här är Kinas nya ideologi

2:51 min

Just nu pågår i Peking det kinesiska kommunistpartiets stora kongress. Den varar i en knapp vecka och hålls bara vart femte år. Kongressen inleddes i onsdags med ett öppningstal av landets ledare Xi Jinping. I talet lanserade han ett nytt namn på sin och därmed Kinas politiska ideologi, "socialism med kinesiska särdrag för en ny era".

Och nu hyllas både talet och ideologin i Kinas statskontrollerade medier, bland annat genom sånger:

"Kina har gått in i en ny era, den storslagna hundraåriga kampen, vi tror fullt och fast på att mänsklighetens drömmar skall blomstra."

Så går texten till en helt nyskriven hyllningssång publicerad av den statliga nyhetsbyrån Xinhua efter Xi Jinpings tal tidigare i veckan. 

Begreppet "socialism med kinesiska särdrag" har använts länge. Det har varit ett sätt för kommunistpartiet att förena paradoxen att ett kommunistiskt parti styrt ett samhälle som blivit alltmer kapitalistiskt och marknadsekonomiskt. Det som är nytt nu är alltså delen om "en ny era". Det är fortfarande inte helt klart vad det här kommer att innebära, men det har inte hindrat partiet att dra igång propagandamaskineriet för att hylla Xi Jinping och det nya begreppet. Tidningar, nyhetssändningar i radio och TV, och en mängd olika internetplattformar hyllar talet, och ledaren.

Xi Jinpings hittills fem år vid makten har präglats av hårdare kontroll både i samhället och internt i partiet. Censuren på internet och av medierna har hårdnat. Och så har även myndigheternas kontroll i områden med självständighetsrörelser, såsom Hongkong, Tibet och Xinjiang. Xi har även rensat ut en mängd politiska motståndare till sig själv inom partiet och militären. Mer kontroll kommer alltså säkerligen vara en del av den så kallade nya politiska inriktningen.

Men samtidigt kommer vi de kommande åren även att få se ökade ansträngningar att jämna ut välståndet i Kina, och försök att lyfta levnadsstandarden i de fattigaste områdena i landet, det utlovade i alla fall Xi Jinping i sitt tal.

De senaste decennierna har det ekonomiska välståndet ökat i remarkabel hastighet för den kinesiska befolkningen. Men utvecklingen har varit ojämn, eller som Xi Jinping uttryckte det: "obalanserad". Många områden, främst på landsbygden, är fortfarande mycket fattiga. Och det ska nu den nya politiska inriktningen råda bot på. Om det lyckas eller inte återstår att se. Men de stora inkomstklyftorna har lett till ett på många håll växande missnöje, vilket det oroar partitopparna.

Den 72-årige pensionerade glasarbetaren Peng, han gillade ledarens tal i onsdags.

– Jo, jag såg talet, det var mycket bra. Väldigt omfattande och upplyftande, säger han.

Peng tycker om Xi Jinpings nya ideologi. Och kanske kommer välståndsspridningen att lyckas, kanske inte. Men klart är, att om du inte tycker om Xi Jinpings nya ideologi, gör du som kinesisk medborgare nog bäst i att hålla det för dig själv. För övervakningen, och repressalierna mot oliktänkande, lär inte minska den närmaste tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista