Kollage med Lisa Kaati och en person som tittar på en hemsida.
Lisa Kaati, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut. Foto: TT

G7-länderna vill blockera terrorpropaganda

1:45 min

Terroristpropaganda ska blockeras på sociala medier, det enades G7-länderna och flera stora teknikföretag om på fredagen. Tanken är att sätta käppar i hjulet för terrororganisationer.

– IS har anpassat sej till tekniken som fisken i vattnet, sa Italiens inrikesminister Marco Minniti vid G7-ländernas möte i går.

– Nu är det hög tid att hitta ett motmedel, tillade han.

Motmedlet från G7-ländernas möte på ön Ischia, utanför Neapel, är en överenskommelse med Google, Facebook och Twitter om att blockera spridningen på sociala medier av extremistiskt islamistiskt innehåll.

Målet är att plocka bort våldsbejakande jihadistiskt innehåll inom två timmar från att det läggs ut.

USA och Italien undertecknade också en överenskommelse om insyn i varandras databaser för fingeravtryck, i syfte att hindra extremister från att söka asyl.

Internet och sociala medier har spelat en viktig roll för rekrytering, träning och radikalisering.

Lisa Kaati, som är forskare på FOI, har på regeringens uppdrag skrivit en rapport om digital propaganda. Hon tror att det blir svårt att hejda extremisternas internettrafik, även om blockeringen blir en viktig markering.

– Det skulle såklart visa att teknikföretagen och samhället bryr sig om den här typen av digital propaganda. Men sen finns det också väldigt mycket svårigheter att få bort digital propaganda från nätet, säger hon.

Som vadå?

– Ett exempel är att den här propagandan delas väldigt ofta på oerhört många olika plattformar. Även om man får bort den från ett ställe, kommer den sannolikt att finnas kvar på många andra ställen på internet, säger Lisa Kaati.

– Det kommer i det här fallet med största sannolikhet vara människor som ska bedöma vad som anses vara våldsbejakande propaganda. Eftersom det finns så mycket propaganda på nätet kommer det krävas oerhörda resurser om man ska kunna göra detta på ett effektivt sätt, fortsätter hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista