Mariano Rajoy
Premiärminister Mariano Rajoy. Foto: JUAN CARLOS HIDALGO

Rajoy vill ha nyval i Katalonien

1:53 min

– Vi önskar nyval i Katalonien.

Det var beskedet när premiärminister Mariano Rajoy presenterade vilka åtgärder som blir aktuella när artikel 155 tas i bruk.

Nu ämnar regeringen att avsätta Kataloniens regionalregeringen, men Rajoy betonar dock att självstyret i regionen inte hävs.

Efter veckor av politisk kris samlades den spanska regeringen i dag till ett extrainsatt möte för att besluta vilka steg man ska ta för att begränsa Kataloniens självstyre.

– Katalonien har själva provocerat fram det här, sa premiärminister Mariano Rajoy vid presskonferensen.

Centralregeringen kommer nu att utlysa nyval i Katalonien i januari. Till dess avsätts regionregeringen.

Rajoy betonar dock att man inte ska upphäva autonomin i regionen, men att den ska efterleva spansk lag.

– Det här ska göras för att "återupprätta lag och ordning" och "återupprätta självstyret i Katalonien". Det här är reaktioner på att den Katalanska regionregeringen har ändrat på vallagarna och anordnat en folkomröstning om självständighet som ogiltigförklarats av den spanska regeringen av en domstol, säger vår Sydeuropakorrespondent Margareta Svensson.

Hur troligt är det att det blir så här?

– Det är ett ministerråd som fattat beslut om åtgärderna, men det är senaten som ska rösta om dem och om de är möjliga att göra inom lagen. Eftersom den här lagen som tillämpas aldrig använts tidigare har det rått oklarheter om vilka befogenheter den spanska regeringen har över den katalanska. Men senaten samlas under veckan och håller omröstning nästa fredag.

Har det kommit reaktioner från Katalonien?

– Det har möts av ilska från många självständighetsivrare. Det lokala socialistpartiet anser att en möjlig lösning är att den katalanske regionpresidenten kallar till nyval. Men det har man tidigare sagt att man inte är intresserad av. Däremot har man också sagt att man ska utropa självständighet om den här lagparagrafen tillämpas.

Rajoys regering har både kung Felipe VI samt EU bakom sig när det gäller att försöka hindra regionen från att utropa självständighet.

Omkring 450 000 människor demonstrerade i Barcelona idag, enligt katalansk polis. 

Kataloniens president Carles Puigdemont anser sig ha rätt att utropa självständighet efter folkomröstningen den 1 oktober.

I ett tal vid 21-tiden jämförde Puigdemont den spanska regeringens åtgärder med förtrycket under diktatorn Francisco Franco.

Det katalanska parlamentet ska nu samlas för att dryfta beskedet från Madrid, sade Puigdemont.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista