Människor viftar japanska flaggor
Sympatisörer viftar med japanska flaggor under Shinzo Abes sista kampanjtal inför valet till underhuset. Foto: Hanna Sahlberg/Sveriges Radio

Hotet från Nordkorea viktigt för Abes väljare

"Om Liberaldemokraterna bryr sig om det här är det värt att stödja dem"
1:56 min

För många väljare i det japanska valet till underhuset på söndag har Nordkoreas provskjutningar blivit en viktig anledning till att stödja premiärminister Shinzo Abe och hans satsning på att förstärka de japanska självförsvarsstyrkorna.

Abes parti Liberaldemokraterna förväntas bli valets segrare och på lördagen höll han ett ett sista kampanjtal.

– Nordkorea skjuter robotar som går över Japan, men under sådana omständigheter tränar självförsvarsstyrkorna och den amerikanska armén tillsammans eftersom det finns en allians. Att bryta den alliansen vore oansvarigt! sade Shinzo Abe i sitt sista tal innan valet i morgon.

Han talade i duggregn klädd i lysande blå kostym under strålkastarna inför många sympatisörer i Tokyodistriktet Akihabara som är känt för sin stora samling av elektronikbutiker.

Inte heller något av de större oppositionspartierna vill bryta Japans allians med USA – förutom Japanska kommunistpartiet som bara fick fyra procent i förra valet till underhuset. Men för de många väljare som stödjer premiärminister Abe och hans parti Liberaldemokraterna är Nordkorea ett viktigt ämne, och hans uttalanden möttes av jubel och flaggviftning.

Hemmafrun Nomura viftade med fyra japanska flaggor. Hotet från Nordkorea och Abes satsning på att förstärka Japans självförsvarsstyrkor är ett viktigt valargument för henne.

– Vi kan inte ha ett normalt liv och mitt barn kan inte växa upp så här. Vi skjuter inga robotar, men det gör de och det är orimligt. Om Liberaldemokraterna bryr sig om det här är det värt att stödja dem, säger Abe-väljaren fru Nomura.

En annan väljare med japansk flagga i handen var den unga IT-ingenjören Watanabe Junya. Han stödjer också ett starkare försvar.

– Jag vill vara med och leda landet i rätt riktning, så jag kom hit till sista valmötet ikväll, sade Watanabe Junya, en av många som kommer att rösta på premiärminister Abes parti i morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".