Tjeckienval – stora framgångar för högerpopulistisk miljardär

1:35 min

I det tjeckiska valet pekar prognoserna på stora framgångar för miljardären Andrej Babis. När nästan alla röster räknats hade Ano ett ointagligt försprång. Enligt rösträkningen slutar Ano på runt 30 procent. Näst störst blir högerpopulistiska och Europakritiska SPD med omkring 11 procent.

Högern i Tjeckien går stärkt ur parlamentsvalet, som genomgående har präglats av nationalistiska stämningar och en aggressiv motvilja mot flyktingar och muslimer. Trots att bara enstaka personer har beviljats skydd i Tjeckien har flera partier framgångsrikt exploaterat rädsla för främlingar och oro för framtiden.

Miljardären Andrej Babis, som äger ett stort företagsimperium, har lovat att han ska utrota korruptionen som är ubredd i landet. Han är själv misstänkt för skattefusk och bedrägerier med EU-subventioner.

Det ledde till att han i våras tvingades lämna posten som finansminister. Som etablerad och mäktig företagsledare med flera medieföretag under hans kontroll, har han lyckats framställa sig som outsider och vunnit stor popularitet som högljudd kritiker mot etablissemanget.

Babis är emot införandet av Euron, men i motsats till andra tjeckiska partier med EU-motstånd högt på agendan vill han inte att Tjeckien lämnar unionen. Däremot väntas det EU-kritiska blocket med Ungern, Polen och Slovakien få ännu mer energi med Andrej Babis som tjeckisk premiärminister.

Det återstår att se om han söker koalitionspartners i mitten, med socialdemokraterna som har lett den nuvarande regeringen men backat kraftigt i valet. Eller om han söker samarbete längre högerut hos det radikala SPD, Frihet och fri demokrati, ett radikalt högerparti med nära band till franska Front National och Marine Le Pen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista