Carles Puigdemont.
Puigdemont jämförde Rajoys besked med den tidigare spanske diktatorn Francos dekret. Foto: RUBEN MORENO GARCIA/TT

Starka reaktioner i Katalonien på Rajoys besked om nyval

1:19 min

I Katalonien blev det starka reaktioner på den spanske premiärministern Rajoys besked att han vill avsätta den katalanske ledaren Carles Puigdemont och utlysa nyval.

– Den värsta attacken mot det katalanska folket och institutionerna sen dekreten under militärdiktatorn Fransisco Franco.

Så sa Carles Puigdemont om att den spanska regeringen, med stöd av Socialistpartiet och librerala Ciudadanos, vill avsätta den katalanska regionregeringen och utlysa nyval.

Den katalanska regionregeringen straffas för att ha ändrat regionala lagar för att möjliggöra en övergång till självständighet.

Därför vill den spanska regeringen ta kontroll över den katalanska polisen, Mossos och över katalansk tv och radio.

Den spanska senaten ska rösta om dessa förslag i nästa vecka. Fram till dess kan den katalanska regeringen utropa självständighet eller att självt utlysa nyval.

I Barcelona hölls igår en demonstration till stöd för de två katalanska självständighetsaktivister som fängslats och det blev även till en protest emot det hårda svaret från Madrid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista