Många tända ljus och bilder på Santiago Maldonado. En kvinna tänder ljus.
1 av 2
Santiago Maldonado hittades död i en flod. Foto: Natacha Pisarenko/TT
Människor med plakat med texten: "Var är Santiago?"
2 av 2
Plakat med texten: "Var är Santiago?" Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio

Mystiskt dödsfall dominerar valkampanjen i Argentina

1:56 min

Idag är det kongressval i Argentina, och valkampanjen domineras helt av fallet med en 28-årig man som försvann för tre månader i samband med en demonstration.

Ögonvittnen hävdar att de sett polisen föra bort mannen, och president Mauricio Macri har fått hård kritik för hur regeringen hanterat fallet.

De senaste veckorna har Buenos Aires fyllts av gatuprotester, sittstrejker, grannar som samlas för att banka på kastruller - allt för att kräva att regeringen svarar på vad som hänt med Santiago Maldonado, en 28-årig tatueringskonstnär som försvann den 1 augusti i år.

Ögonvittnen hävdar att han greps av polis i samband med en demonstration i södra Argentina mot klädföretaget Benetton. Men polisen nekar, och regeringen har valt att tro på poliserna.

I tisdags hittades Maldondo död i en flod i området.

– Vi håller polisen ansvariga. Dödsorsaken är fortfarande inte fastställd och utredningen fortsätter, sa Santiagos bror Sergio Maldonado när han talade med journalister utanför bårhuset i Buenos Aires i fredags.

Många i Argentina tycker det är märkligt att Santiago Maldonados kropp hittades bara några dagar innan kongressvalet.

Fallet har stått i centrum för valkampanjen och regeringen har fått hård kritik, dels för att den försvarat poliserna trots att utredningen inte är klar, och dels för att presidenten inte tagit kontakt med Maldonados familj förrän nu, när han hittats död.

Santiago Maldonados bror Sergio har uppmanat argentinare att rösta på oppositionen i valet för att straffa regeringen.

Mauricio Macris högerparti Cambiemos har lett i opinionsmätningarna inför valet, trots en fortsatt hög inflation och arbetslöshet, problem som Macri lovade att lösa när han kom till makten för två år sedan.

Hans främste politiska rival, expresidenten Cristina Fernandez de Kirchner, kandiderar samtidigt till en senatorspost i valet. Vinner hon så tror många att hon kommer utmana Macri i presidentvalet 2019.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista