Ebba Busch Thor
Ebba Busch Thor. Foto: Pontus Lundahl/TT

KD: Arbetsgivare ska kunna kräva att anställda visar ansiktet

1:55 min

Kristdemokraternas riksting i Uppsala har precis avslutats. Under dagen debatterades bland annat rättsfrågor om förbud mot burka eller heltäckande slöja på allmän plats.

Partiledaren Ebba Busch Thor manade deltagarna att arbeta hårt för en framgång i riksdagsvalet om knappt ett år och tryckte på att partiet ska driva de äldres frågor.

– Låt oss visa vilken skillnad vi kan göra för Sveriges äldre om vi får möjligheten, sa Ebba Busch Thor när hon tackade deltagarna för engagemanget.

Under förmiddagen debatterades också rättsfrågor på rikstinget. En diskussion gällde förslag om att införa någon form av förbud mot att ha burka eller heltäckande slöja på allmän plats. Flera ombud argumenterade för ett förbud, exempelvis Hedvig Åkesson från KDU som pekade på att skolelever i dag kan ha heltäckande slöja.

– Det är elever som inte får le med sina klasskamrater eller agera med sina lärare och lärare som inte får agera med sina elever. Det är inte värdigt, säger hon.

Birgitta Sacrédeus förespråkade ett förbud mot slöja.

– Jag som kvinna och verkar för ett jämställt land, tycker inte att det är värdigt att vissa kvinnor inte får visa ögonen, säger hon.

Flera andra argumenterade emot, inklusive Andreas Carlsson från partistyrelsen.

– Det är samtal och praktiska lösningar som är vägen framåt, inte förbud, säger han.

Till slut gick ett förslag om att arbetsgivare i allmänhet ska kunna kräva att anställda visar ansiktet igenom och fick risktingets stöd.

Rikstinget röstade mot partistyrelsens linje dessutom igenom hårdare straff för människosmuggling, något som Fredrik Wallén argumenterade för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista