Shinzo Abe
1 av 3
Foto: TOSHIFUMI KITAMURA/TT
Hanna Sahlberg, Tokyo
2 av 3
Hanna Sahlberg, Tokyo. Foto: Hanna Sahlberg/Sveriges Radio
Blöta väljare hälsas välkomna att rösta i skolans gymnastiksal i tokyförorten Higashijuju.
3 av 3
Blöta väljare hälsas välkomna att rösta i skolans gymnastiksal i tokyförorten Higashijuju. Foto: Hanna Sahlberg/Sveriges Radio

Abe verkar vinna valet i Japan stort

Utrikeskorrespondent Hanna Sahlberg: Uppfattas som det stabila alternativet
1:59 min

I valet i Japan tyder allt på att premiärminister Shinzo Abes parti Liberaldemokraterna har vunnit stort, med över hälften av platserna i underhuset i parlamentet. Om det styrande partiet och stödpartier vinner två tredjedelar av parlamentet kommer de att kunna genomföra ändringar i Japans pacifistiska författning.

Den sittande premiärminister Abe har gynnats av en splittrad opposition, och uppfattas som det stabila alternativet bland väljarna.

– Det finns inga andra partier eller personer som är så stabila, så det är oundvikligt att rösta på honom, säger Kanno Yuki som driver en butik i Higashijuju, en förort till Tokyo.

Hon är en av dem som röstade i skolans gymnastiksal under hällande regn. Hon ser premiärminister Shinzo Abe och hans parti Liberaldemokraterna som det mest pålitliga alternativet i politiken.

Utmanaren Yuriko Koike, som tog makten från Liberaldemokraterna i lokalvalen och blev guvernör i Tokyo, utmanade Abe genom att bilda ett nytt konservativt oppositionsparti bara en månad innan valet. Det tycks snarast ha splittrat oppositionen. Det tidigare största oppositionspartiet Demokratiska partiet har delats i två, och ett antal mindre partier beräknas endast ta ett fåtal platser var. 

Till Abes styrkor hör att han utlovar en mer aktiv säkerhetspolitik och hårdare press på Nordkorea, vilket många väjare efterfrågare eftersom Nordkorea fortsätter att provskjuta robotar över Japan. Andra anser att det gynnar Japans intressen i omvärlden att fortsätta ha samma ansikte utåt.

Men hårfrisören Nakijima Shigeru i Higashijuju anser att Abes administration är för mäktig. Han har gjort vad han kan för att stödja oppositionen.

– Jag vill sätta press på Abes administration eftersom den är så stark, säger Nakijima Shigeru som också röstade i skolan.

Han är emot kärnkraft och anser också att det finns för många obesvarade frågor kring Abes misstänkta vänskapskorruption.

– Naturligtvis kommer Abe att ta makten igen, men jag skulle vilja ändra på det, säger han innan han rusar iväg med sitt paraply tillbaka till sin frisersalong.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".