Mariano Rajoy och Carles Puigdemont.
Rajoys regering har både kungen och EU bakom sig, men Carles Puigdemont anser sig ha rätt att utropa självständighet.

Starka reaktioner på Madrids förslag för att lösa den katalanska krisen

1:48 min

Dagen efter att den spanska regeringen presenterat sina förslag på hur den katalanska krisen ska lösas så är reaktionerna upprörda i Katalonien.

Politiska företrädare har kallat förslagen för "en statskupp" och på gatan i Barcelona säger många att om förslagen går igenom så skulle det innebära ett dråpslag för regionen.

Xavier Sendres,  som väntar på tåget till Tarragona på Stacíon de Francia, säger att han tror att den katalanska ledaren nu måste utropa självständighet för Katalonien.

– Jag tror att Puigdemont kommer att göra en självständighetsförklaring – det är därför vi har valt honom, säger han.

Den spanske premiärministern Rajoys förslag att den katalanska regeringen avgår och att nyval hålls inom ett halvår – det kommer att leda till fortsatta protester på gatorna, tror Xavier Sendres.

Den katalanska ledningen vill hålla parlamentssammanträde under veckan. I dag har Puigdemonts medarbetare återigen sagt att nyval inte är ett tänkbart alternativ.

Den spanska regeringen hoppas att senaten senare veckan ska godkänna att den katalanska polisen framöver ska styras från Madrid. Den kan komma att ersättas av nationell polis eller Guardia civil.

Att den spanska regeringen också vill kontrollera den katalanska radion och tv:n, har lett till protester från det katalanska journalistförbundet.

Men alla katalaner är inte för självständighet. Jesus Salida säger att en självständighetsförklaring när man inte har en tydlig majoritet från folket, inte skulle vara legitim.

– Oavsett vad som händer nu, så kommer halva Katalonien att förlora och då har man ingenting vunnit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista