Frida Boisen på metoo-demo
Journalisten Frida Boisen var moderator och talade på Sergels torg i Stockholm. Foto: Björn Dickson, SR

Regeringen lovar lagförslag om samtycke

1:57 min

Över hela landet har det i dag hållits manifestationer mot sexuella trakasserier och övergrepp. Regeringen lovar att föreslå en lag om samtycke.

Artister, politiker och många andra har framträtt vid manifestationer i en rad städer.

Lorna Myrne Widfors är engagerad i kampen mot sexuella trakasserier och var med på Götaplatsen i Göteborg.

– Jag tycker att det är fantastiskt. Jag tycker också att det är jättejobbigt att lyssna på berättelser, men också väldigt viktigt att finnas där och lyssna. Jag hoppas att alla som kommer känner att de har fått höras och fått prata, säger hon.

Det som har utlöst en våg av protester började som en reaktion på sociala medier efter att Hollywoodproducenten Harvey Weinstein avslöjats som en man som vanemässigt förgripit sig på kvinnor.

Under hashtaggen #metoo har kvinnor över hela världen vittnat om övergrepp.

Och det som tog fart på nätet har nu också nått gator och torg.

På Sergels torg i Stockholm hade omkring 1 400 personer samlats, enligt polisens uppskattning.

Jämställdhetsminister Åsa Regner gav flera löften.

– Att samla myndigheter, parter, arbetsgivare och fackliga organisationer för att se, vad är det ytterligare, möjligtvis, som vi behöver göra? Så här kan vi inte ha det, sa Åsa Regnér.

Jämställdhetsministern sa att regeringen ska samla fack och arbetsgivare för att förbättra förhållandena på arbetsplatserna.

Hon sa också att regeringen ska verka för att FN:s barnkonvention blir svensk lag att regeringen före årsskiftet kommer med ett förslag om en lag om samtycke.

Bland deltagarna på Sergels torg stod Solveig Ljung som har egna erfarenheter och mörka minnen.

– Det är upplevelser som man har haft för länge, länge sedan. Så det har berört mig väldigt mycket. Och det är så pass länge sedan så att man har förträngt det helt enkelt, tryckt ner det. Och det kommer fram lite grand nu när man hör allt det här och man tänker, men gud att man tillät det, eller att ingen sa ifrån!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista