Säkerhetsbrist på regeringskansliet – bolag hade tillgång till hemlig information

0:42 min

Regeringskansliet har gett två IT-bolag med fläckat förflutet tillgång till lokaler med information om myndighetens telekommunikation — utan säkerhetsskyddsavtal.

Det rapporterar SVT Nyheter.

– Det här betyder att regeringskansliet har flera sårbarheter i flera olika system och eventuellt också har förlorat kontroll över information i flera olika system, säger Pierre Gudmundson, säkerhetsskyddsexpert och tidigare biträdande säkerhetschef inom Försvarsmakten, till SVT Nyheter.

Enligt Daniel Stattin, professor i juridik vid Uppsala universitet, är detta allvarligare än turerna kring Transportstyrelsen.

– Det här är värre än skandalen kring Transportstyrelsen. Det är en pågående situation med säkerhetsluckor som dessutom rör den högsta riksledningen, säger han till SVT Nyheter.

Regeringskansliet slår ifrån sig kritiken och hävdar att det inte finns några problem.

– Personal har befunnit sig i våra lokaler och utfört arbeten, men på grund av olika skyddsåtgärder som vi har vidtagit har de inte fått någon information som rör rikets säkerhet, säger säkerhetschefen Ari Stenman till SVT.

Men Daniel Stattin underkänner det resonemanget.

– Det stämmer inte överens med lagtexter och det stämmer inte med de föreskrifter som Säpo givit ut. Så jag skulle säga att det är fel, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista