Regeringskansliet Rosenbad Foto:Hasse Holmberg/Scanpix.
Regeringskansliet Rosenbad Foto:Hasse Holmberg/Scanpix.

Uppgift om IT-skandal i regeringskansliet

Professor: Mycket allvarligt
1:06 min

Regeringskansliet har gett två teknikbolag tillgång till lokaler med information om myndighetens telekommunikation. Detta trots att det inte finns något avtal om säkerhetsskydd. Det uppger SVT.

Daniel Stattin, professor i civilrätt vid Uppsala universitet, säger till Ekot att det här är allvarligt.

– Det är klart att det är väldigt allvarligt om man inte, när det gäller regeringskansliet som är vår mest centrala myndighetsfunktion, har kontroll på sina avtal och vet exakt hur man har outsourcat IT-drift i det här fallet, säger han och fortsätter:

– Det framgår av säkerhetsskyddslagen att man ska ha säkerhetsskyddsavtal när man lämnar ut skyddade informationsvärden på entreprenad, säger Daniel Stattin.

Personal från två IT-företag har kunnat vistas i lokaler med information om regeringskansliets telekommunikation. Något säkerhetsavtal finns inte.

Det uppger SVT.

De två bolagen har varit underleverantörer till Telia och har då utfört underhåll i regeringskansliet.

Brist på kontroll kan leda till att känslig information läcker från regeringskansliet, säger Daniel Stattin.

– Om man inte har kontroll på säkerheten när man har andra personer som vistas i lokalerna som vidtar åtgärder med information eller med IT-system, då kan information läcka ut, säger han.

Och hamna på fel ställe?

– Ja, precis.

På regeringskansliet menar man att det inte behövdes skriva något säkerhetsskyddsavtal då de två leverantörerna inte hanterade uppgifter av sådan kaliber.

– Den här uppgiften stämmer inte. Vi har ett gediget säkerhetsarbete på regeringskansliet där vi kontinuerligt analyserar och vidtar olika säkerhetsåtgärder. De leverantörer som nämns har inte tillgång till uppgifter om rikets säkerhet. De har inte haft tillgång till den typen av uppgifter som man påstår, säger Ari Stenman, säkerhetschef på regeringskansliet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".