Hamas och Fatah nära försoning i Gaza

2:12 min

Gaza är nu närmare en försoning mellan rivaliserande Hamas och Fatah än på många år.

Grupperna har redan kommit överens om en ny enhetsregering som leds av Fatah medan gränsövergången till Egypten ska kontrolleras av den palestinska myndigheten.

Inne i Gaza märks en tydlig hoppfullhet bland människor, även många israeliska debattörer välkomnar försiktigt uppgörelsen. Förre premiärministern Ariels Sharons rådgivare, Dror Ben Yamani, numera kommentator och kolumnist anser att Israel borde välkomna uppgörelsen.

– Jag tycker att Israel borde välsigna överenskommelsen och säga "om ni vill enas, är det till vår fördel".

Dror Ben Yamani anser att ett Gaza lett av Fatah skulle öka säkerheten för Israel, särskilt för dem som bor i städer och samhällen i södra Israel som gränsar till Gazaremsan. Israels premiärminister Netanyahu har ställt flera krav för att diskutera med en Fatah-ledd palestinsk enhetsregering, bland annat att Hamas överlämnar israeliska kroppar och fångar som hålls i Gaza, att Hamas avväpnas och att de erkänner Israel.

Dror Ben Yamani är inne på samma spår.

– De måste erkänna Israel, fördöma terror och såklart erkänna och respektera alla tidigare ingångna avtal, säger han.

Men det finns även risker tror han, om inte Hamas avväpnas kan Gaza bli ett nytt Libanon.

– De kan anta libanonmodellen som innebär att de å ena sidan har en regering men också en terrorgrupp som i realiteten styr, som Hizbollah i Libanon.

I Gaza gryr nu ett sällsynt hopp. En av de som verkligen hoppas är Yamen Hamad.

– Om uppgörelsen blir verklighet kommer jag att kunna jobba igen, vi kommer att få det säkrare och slippa fler israeliska anfall och gränserna kommer att öppnas så att vi kan resa och se världen.

– Jag är optimistisk, 70-80 procent positiv. Efter uttalandena från Hamas och president Abbas har jag blivit mer optimistisk.

Samtidigt tillägger de flesta att rivalerna Hamas och Fatah har enats förr, och att överenskommelser brutits, men att hoppet nu är det bästa man har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista