Montering av motorer på Volvo Cars motorfabrik i Skövde.
Montering av motorer på Volvo Cars motorfabrik i Skövde. Arkivbild. Foto: Adam Ihse/TT

Fler anställs i Sverige – färre i Kina

1:24 min

Trenden att stora industriföretag anställer fler i Sverige håller i sig. Samtidigt minskar de svenska bolagens anställda i Kina för andra året i rad, enligt en ny rapport.

Det är branschorganisationen Teknikföretagen som har studerat sysselsättningen i 31 stora, svenska teknikbolag sedan 2006.

Förra året ökade deras anställda totalt sett i världen med knappt en procent och är nu för första gången över 700 000 personer. Andelen anställda utomlands har stigit från 76 till 84 procent under tioårsperioden.

År efter år har de anställda i Sverige blivit färre men det vände för två år sedan och den trenden har fortsatt, säger Christian Jönsson, ekonom på Teknikföretagen. Motorfordonsindustrin och maskinindustrin har ökat mest.

– Det är positivt ur ett svenskt industriperspektiv för svensk konkurrenskraft är det alltid positivt att antalet anställda på svenska teknikkoncerner ökar i landet.

Vad är orsaken till det?

– Det är svårt att säga om det är ett trendbrott eller om det bara är en karaktärsförändring av globaliseringen.

Kina och Indien är de två länder där svenska industrikoncerner har nyanställt flest. Indien ökar fortfarande mest av alla länder, men utvecklingen i Kina har vänt ned. Ekonomen Christian Jönsson.

– Kina har med åren blivit en mer mogen marknad, vilket gör att Sverige kan vara ett konkurrenskraftigt alternativ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista