Shinzo Abe. Foto: TT
Hoten från Nordkoreas provskjutningar har engagerat Shinzo Abes väljare. Foto: TT

Efter valet: upprustning väntas i Japan

1:46 min

Fortsatt stort stöd för Shinzo Abe och hans koalition bäddar för att Japan går ifrån pacifismen – och sätter press på Nordkorea.

Efter att rösträkningen försenats av en stark tropisk storm över Japan, visar resultaten att Japans premiärminister Shinzo Abe och hans koalition återigen har lyckats få en kvalificerad majoritet i det japanska underhuset.

Abes regering vill ge större resurser till försvaret för att sätta större press på Nordkorea.

– Nordkorea har varit det senaste problemet. Det behövs en stark diplomati och nu med förnyat förtroende kommer vi att tillämpa det, sade premiärminister Shinzo Abe efter att det stod klart att hans regeringskoalition återigen vunnit två tredjedelar av platserna i det japanska underhuset. 

Hoten från Nordkoreas provskjutningar har engagerat Abes väljare, som vill se en starkare press på grannlandet.

Att premiärministerns politiska koalition fortsätter att ha två tredjedels majoritet i parlamentet betyder att Abe har en möjlighet att ändra i grundlagen för att öka de japanska självförsvarsstyrkornas status, vilket oroar grannländerna Kina och Sydkorea.

Men Shinzo Abe betonade också hur viktigt det är att bemöta de minskande födelsetalen. Utvecklingen med färre unga och allt fler äldre hotar den japanska ekonomin.

I och med vinsten i valet ligger vägen öppen för Abe att höja den låga japanska momsen från 8 till 10 procent om två år. Statens ökade inkomster därifrån ska gå till barnomsorg, utbildning och äldreomsorg.

Det förnyade förtroendet gör att Shinzo Abe under sin tredje mandatperiod kan komma att bli den premiärminister som tjänat längst under hela den japanska efterkrigshistorien.

Den största förändringen efter valet igår blev att oppositionen nu är mer splittrad än förut. Det största oppositionspartiet blir det nybildade Konstitutionella demokratiska partiet medan det nybildade Hoppets parti med Tokyos guvernör Yuriko Koike i spetsen fick färre röster än väntat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista