President Mauricio Macri och hans familj
President Mauricio Macri och hans familj firar segern. Foto: Claudio Perin/AFP Photo

Stor seger för högern i Argentina

Lättare för presidenten att genomföra sin ekonomiska politik
1:47 min

Gårdagens kongressval i Argentina vanns överlägset av högerpartiet Cambiemos. Det innebar också en stor seger för president Mauricio Macri.

Valresultatet innebär att presidenten, som kom till makten för två år sedan, får större stöd i kongressen och därmed enklare att genomföra sin ekonomiska politik.

– Argentinarna har insett att vi kan förändra vårt land tillsammans om vi samarbetar och samtalar istället för att bråka, sa president Mauricio Macri i går när han talade inför anhängarna på högerpartiet Cambiemos valvaka.

Det argentinska mellanårsvalet är på många sätt en folkomröstning om presidentens första två år vid makten. Och Macri har utan tvekan fått ett rungande ja.

Oppositionen kritiserar presidenten för hans ekonomiska politik, som de hävdar kommer leda till en liknande krasch som den 2001, när Argentinas ekonomi imploderade. Inflationen har ökat de här åren, belåningen likaså.

Samtidigt är många argentinare trötta på vänstern efter över ett decennium med Nestor och Cristina Kirchner. En epok som präglades av råvaruboom och stärkta sociala rättigheter, men också av korruption, protektionism, ständiga konflikter och en utbredd fattigdom som Kirchner aldrig lyckades utrota.

Cristina Fernandez de Kirchner kandiderade till senator i gårdagens val, men förlorade mot Cambiemos kandidat. Kirchner ville inte erkänna förlusten, utan utmålade sin nya vänsterkoalition som den främsta oppositionen framöver.

Cristina Kirchner kommer ändå in i senaten i Argentina, men på en andraplats i provinsen. Hon får därmed immunitet från åtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".