Den liberale Europaparlamentarikern, Jasenko Selimovic.
Den liberale Europaparlamentarikern, Jasenko Selimovic. Foto: Leif R Jansson/TT.

Liberalerna petar EU-parlamentarikern Jasenko Selimovic

1:16 min

Liberalernas valberedning föreslår inför landsmötet att EU-parlamentarikern Jasenko Selimovic petas ur partistyrelsen.

Jasenko Selimovic valdes in i ledningen för två år sedan. I november förra året prickades han av EU-parlamentet för "psykiska trakasserier" mot den egna personalen. Ett beslut som han har överklagat till EU:s domstol i Luxemburg.

Inför årets landsmöte petas han i valberedningens förslag till ny partistyrelse: 

"En enhällig valberedning har i dag presenterat förslag till ny partistyrelse för Liberalerna. Valberedningen föreslår en partistyrelse med 24 ledamöter, varav sex personer är nya ledamöter." skriver partiets valberedning i ett pressmeddelande.

– Han har inte fått några nomineringar, och har dessutom en låg närvaro i partistyrelsen, säger valberedningens ordförande Olle Schmidt.

Jasenko Selimovic valdes in i ledningen så sent som för två år sedan. Då var han - enligt valberedningen - den nya kandidat som fick flest nomineringar från folkpartilandet.

Olle Schmidt, valberedningens ordförande, vill inte spekulera i hur anklagelserna om de psykiska trakasserierna mot sin personal har påverkat stödet för Selimovic.

– Det vi har gått på är han inte fått några nomineringar, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista