Soldater i Marawi
Filippinska soldater välkomnas hem. Foto: Noel Celis

IS besegrade i Marawi

En intensiv sista eldstrid
1:11 min

Ett försök att upprätta ett IS-kalifat i Sydostasien uppges i dag vara bekämpat. Efter fem månader av hårda strider i och runt staden Marawi i södra Filippinerna uppges området vara under militärens kontroll.

– Vi kan nu meddela att alla stridsinsatser är avslutade i Marawi, sade Filippinernas försvarsminister Delfin Lorenzana vid ett möte med regionala kollegor i morse.

Jihadisternas sista öppna fäste ska ha varit en byggnad i staden, som efter en intensiv sista eldstrid intogs under helgen. 42 döda påträffades senare, enligt militären.

Det var i maj som olika islamistiska rebellgrupper, delvis under terrorrörelsen IS svarta flagga, skaffade sig herravälde över delar av staden Marawi, plundrade affärsdistrikten och tömde vapenförråd.

De lokala extremistgrupperna Mautemilisen och den IS-kopplade gruppen Abu Sajaf höll armén och flygvapnet stången med hjälp av flera tusen gisslan.

Omkring 400 000 människor ska ha tvingats på flykt och bedömare fruktade att jihadisternas ofta unga rekryter skulle kunna föra framgångsrikt gerillakrig i djungeln och bergen.

Väpnad konflikt har pågått i decennier på landets näst största ö Mindanao, där en muslimsk minoritet hamnat i kläm. Bland annat i samband med att delar av den kristna majoritetsbefolkningen flyttats dit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".