Försvarsmakten och schäfer
Försvarsmaktens storskaliga avelsprogram av schäferhundar har funnits sedan 2004, och syftet är att få fram lämpliga tjänstehundar både till Försvaret och polisen Foto: Mikael Sjödell/SR

Försvaret: Vi upphandlar inte våra medarbetare

2:03 min

Det riktas kritik mot Försvarsmaktens inköp av schäferhundar till sitt avelsprogram.

P1-programmet Kaliber kan nu avslöja att Försvarsmakten gjorde affärerna utan att annonsera ut en offentlig upphandling.

Majoriteten av hundarna kostade mellan 200 000 och 250 000 kronor styck, vilket Försvarsmakten menar är marknadsmässiga priser. Men flera experter och uppfödare som Kaliber varit i kontakt med menar att priserna är långt över det normala, eftersom det mestadels handlar om unga djur utan någon särskild utbildning, och som inte heller fått några valpar som visar att de är bra avelsdjur.

Just i det här fallet med blod och hundar har jag för mig att vi jämställde med anställda.

Dessutom genomfördes affärerna utan att man annonserade ut en offentlig upphandling.

– Just i det här fallet med blod och hundar har jag för mig att vi jämställde med anställda. Hunden skulle ju fylla en funktion i Försvarsmakten, alltså utföra ett jobb, och vi upphandlar ju inte heller våra medarbetare, säger Anna-Karin Brorsson Kinch, chef på Försvarsmakten Logistik beställning- och uppföljningsavdelning. 

Fram till 2014 köptes omkring 90 tikar som man skulle använda till avel. Kaliber har fått tillgång till fakturorna från inköpen av 59 av hundarna - de kostade tillsammans över 12 miljoner kronor.

Det var det dummaste jag hört i hela mitt liv.

Andrea Sundstrand, docent i offentlig rätt vid Stockholms universitet, och expert på offentlig upphandling, menar att Försvarsmakten sannolikt bröt mot lagen när de gjorde hundinköpen utan att annonsera ut en offentlig upphandling. Och att hundinköpen skulle vara att jämställa med rekrytering av personal avfärdar hon helt och hållet.

– Det var det dummaste jag hört i hela mitt liv. Det här undantaget är helt enkelt inte tillämpligt på avelshundar när det gäller offentliga anställningar.

Anna-Karin Brorsson Kinch på Försvarsmakten Logistik igen: 

– Det får stå för henne. Jag är ganska övertygad om att vi gjorde en god bedömning då. Och jag vet inte att det finns någon rättspraxis på det eftersom jag inte tror att det är så många myndigheter som köper in levande ting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista