Spaniens vice premiärminister Soraya Sáenz de Santamaria och Mariano Rajoy.
Spaniens vice premiärminister Soraya Sáenz de Santamaria och Mariano Rajoy. Foto: Francisco Seco

Spanska regeringen kan mildra åtgärderna mot Katalonien

Den spanska regeringen kan mildra tillämpningen av artikel 155, som delvis upphäver det katalanska självstyret och som regeringen tog beslut om i helgen.

Men då måste de katalanska myndigheterna först backa om självständigheten.

Spaniens vice premiärminister Soraya Sáenz de Santamaria öppnade för en mjukare hållning mot Katalonien i en radiointervju idag.

Om de katalanska myndigheterna backar om självständighetsförklaringen kan den spanska centralregeringen mildra tillämpningen av artikel 155.

Centralregeringen utlöste artikel 155 i helgen genom att sparka den katalanska regionpresidenten samt rejält begränsa regionparlamentets makt. Detta som ett svar på att de katalanska ledarna vägrat att ta tillbaka sin avsikt att förklara regionen självständig.

Det är den spanska senaten som i veckan måste godkänna centralregeringens åtgärder, men nu öppnar alltså premiärminister Mariano Rajoys regering  för att åtgärderna kan mildras.

På torsdag sammanträder det katalanska parlamentet för att diskutera frågan om utropandet av självständigheten.

Regionpresidenten Carles Puigdemont sa att han vill åka till Madrid och tala inför den spanska senaten på onsdag, men senaten svarade att han får göra det, men först på torsdag.

Ett dilemma för självständighetssidan är att den inte har fått stöd från andra europeiska länder. EU har gång på gång upprepat att frågan är en inre angelägenhet för Spanien och samtidigt ställt sig bakom regeringschefen Mariano Rajoy i konflikten.

Så även idag, då EU-kommissionens ordförandes talesperson i Bryssel, Margaritis Schinas, sa att den spanska regeringens åtgärder ligger inom ramen för den spanska grundlagen, enligt flera spanska medier. Något som regionparlamentet i Katalonien funderar på att få prövat i EU-domstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista