Djalali UD
Foto: TT

UD: Uppgifterna om dödsdom mot KI-forskare trovärdiga

1:08 min

Utrikesdepartementet har fortfarande inte lyckats bekräfta att uppgifterna om att den iranska KI-forskaren dömts till döden faktiskt stämmer, men menar att man i nuläget inte har någon anledning att tvivla på uppgifterna.

– Självfallet måste vi på de sätt som vi kan försöka få en mer officiell bekräftelse från den iranska sidan, men allt tyder på de här uppgifterna är så. Så från vår sida så är det viktigt att vi agerar utifrån de uppgifterna vi har. Vi har tagit upp och kommer fortsätta ta upp det här på olika nivåer med iranska företrädare, säger Patric Nilsson, presstalesman på Utrikesdepartementet.

I går kom uppgifterna om att KI-forskaren Ahmadreza Djalali, som har permanent uppehållstillstånd i Sverige, döms till döden i Iran. Sedan dess har svenska UD försökt få kontakt med den iranska sidan för att få domen bekräftad, men kommunikationen mellan dem har inte fungerat felfritt, säger Patric Nilsson, presstalesman Utrikesdepartementet: 

– Den kommunikativa delen mellan iranska företrädare och oss där finns det mycket kvar att önska så att säga. Däremot har vi haft en dialog och har en dialog med den iranska sidan. Men man ska också vara införstådd i att Iran inte erkänner ens dubbelt medborgarskap vilket gör att de ser det som en intern angelägenhet som gäller en iransk medborgare. Från svensk sida så är det så att har du permanent uppehållstillstånd och bor i Sverige så kan du få hjälp från svenska UD, så det är därför som vi omedelbart agerar, säger Patric Nilsson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista