Polismördare döms till livstids fängelse i Tyskland

1:28 min

Mannen fälldes för mord och mordförsök. Han är anhängare av den så kallade rikstyska rörelsen som inte erkänner Tyskland inom dagens gränser.

I Nürnberg föll idag domen mot en man som sköt ihjäl en polis och skadade ytterligare två för ett drygt år sedan.

Det var i samband med en polisinsats i oktober förra året som mannen sköt mot poliserna ur den särskilda specialstyrkan. En avled och två fick allvarliga skottskador. Polisen hade kommit till mannens hem för att beslagta 31 vapen som han inte längre ansågs betrodd att hantera efter en längre tids konflikter och aggressivt beteende mot lokala myndigheter.

Den nu 50-årige mannen är anhängare av den så kallade rikstyska rörelsen som inte erkänner Förbundsrepubliken Tyskland utan hävdar att det tyska rikets gränser från 1937 ska gälla. De vägrar att betala skatt och följa lagar och lever i en parallellvärld med egna påhittade symboler, flaggor och pass.

Länge avfärdades dessa Reichsbürger - rikstyskar - som en samling konspirativa virrpannor i sitt självvalda utanförskap. Politiker och säkerhetstjänster har kritiserats för att ha underskattat problemet.

Men efter dödsskjutningen i Bayern förra året har myndigheter och en bredare allmänhet fått upp ögonen för hotet som utgår från dem som kallar sig rikstyskar. Författningsskyddet, den tyska säkerhetspolisen, övervakar rörelsen som vuxit snabbt på senare år och omfattar uppemot 15.000 personer. Ett tusental betraktas som militanta och har tillgång till vapen.

I staden Halle pågår ytterligare en rättegång mot en känd rikstysk åtalad för mordförsök på en polis.