metoo på mobil
Nätkampanjen Metoo. Foto: Fredrik Sandberg/TT

EU-parlamentet uppmärksammar Metoo-kampanjen

Nätkampanjen Metoo – där kvinnor vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier – har letat sig hela vägen upp till EU-parlamentet.

I veckan kommer man hålla en extrainsatt debatt.

Även EU-parlamentet tar nu upp metoo-bollen i form av en extrainsatt debatt under veckans session i Strasbourg.

Under titeln "bekämpande av sexuella trakasserier och övergrepp i EU" väntas ett uttalande från EU-kommissionen under tisdagen.

"Jag är glad att vi lyckats få upp det också på EU-parlamentets dagordning. Jag vill också fokusera på männens ansvar i att agera mot detta machoklimat där sexuella trakasserier och övergrepp är så extremt vanligt förekommande", skriver svenska ledamoten Malin Björk (V) i ett uttalande.

Flera europeiska tidningar och nyhetssajter har på sistone vidarebefordrat allehanda vittnesmål om sexuella påtryckningar, tafsanden och andra övergrepp i såväl olika EU-instanser som hos lobbygrupper och -organisationer i Bryssel.

– Vi måste ändra uppfattningen om att det här agerandet skulle vara helt normalt. Jag har själv varit offer för sådant här våld, sade EU:s jämställdhetskommissionär Vera Jourova till nyhetssajten Politico i förra veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista