En av valparna tittar ut genom stängslet i hundgården. Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio
En av valparna tittar ut genom stängslet i hundgården. Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio

Försvarets hundar kostade tio gånger mer än normalt

2:50 min

Hundar har många gånger köpts in för tio gånger högre pris än experter uppskattar vara normalt.

Samtidigt menar försvarsmakten att de höga summorna varit en förutsättning för att få tillgång till rätt blodslinjer.

Vi kontaktar ett trettiotal hunduppfödare i Sverige, Danmark och Tyskland. Ingen av dem vi pratar med känner igen de priser som Försvarsmakten betalat för sina tikar. Istället berättar de om priser mellan motsvarande tio och femtio tusen kronor.

Annelie Schedvin är försäkringsbolaget Agrias expert på värdering av hundar. Hon berättar att en helt vanlig, frisk schäferhund kostar mellan 10 000 och 22 000 kronor. Och en välutbildad tjänstehund, som en polishund eller försvarshund kostar mellan 40 000 och 80 000.

Hur vanligt är det att en hund som inte har några titlar eller meriter livförsäkras till belopp över 200 000?

– Det har inte vi försäkrat till i dagsläget, upp till det beloppet.

Aldrig någonsin?

– Nej.

Försvarsmakten menar att inköpen har följt "marknadsekonomiska principer". Erik Wilsson, som fram till i våras var avelsansvarig på Försvarsmakten:

– Genom att erbjuda att pris som uppfattas som attraktivt så fick vi tillgång till de hundar som vi ville ha.

Han menar att en av anledningarna till de höga priserna är hundarnas blodslinjer, alltså det släktträd som hundarna kommer ifrån.

Så ni hade inte kunnat köpa hundar från bra linjer för lägre summor?

– Enstaka hade vi kunnat göra, men inte det antalet. Det hade inte fungerat. Inte från de linjerna.

Men Schäferuppfödaren Lars Neij i Ronneby, som tidigare varit både hundförare och dressyransvarig inom polisen, tycker att argumentet om blodslinjer låter konstigt.

– Jag vet ju inte vilka blodslinjer det är, men även om det skulle vara världens bästa blodslinjer av brukshunds-ras-schäfer, så tycker jag att det är otroliga priser, säger han.

Mellan 2006 och 2014 köpte Försvarsmakten in schäferhundar för över 12 miljoner kronor till sitt storskaliga avelsprogram. Trots de höga summorna så annonserade de aldrig ut någon offentlig upphandling, vilket kan vara ett lagbrott enligt experter som Kaliber pratar med. Hundarna kostade i snitt ungefär 210 000 kronor styck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista