Raül ROmeva är den katalanske utrikesministern
Foto: TT

Katalonien kämpar för att behålla självstyret

"Vår regering är redan demokratiskt vald"
1:52 min

Separatisterna i Katalonien vill  förhindra att centralregeringen ta över regionen.

Det är ännu en avgörande vecka för Katalonien. På fredag ska den spanska senaten rösta om de åtgärder som den spanska regeringen vill införa för att överta kontrollen av Katalonien och som de säger, "återställa lag och ordning". Fram till dess vill självständighetsrörelsen göra allt för att förhindra att planerna sätts i verket.

– Hur kan demokratiska staterna i EU behålla sin trovärdighet om de låter detta hända, sa Kataloniens utrikesminister Raül Romeva till BBC.

Det katalanska folket kommer inte att låta detta hända.

Han syftar på att den spanska senaten på fredag planerar att rösta igenom paragraf 155 och därmed avsätta den katalanska regeringen och utlysa nyval inom ett halvår.

Detta efter att Katalonien på ett kuppartat sätt ändrat lagar för att kunna genomföra en folkomröstning om självständighet.

Det enda som skulle kunna stoppa senatsbeslutet på pappret är att den katalanska regionpresidenten utlyser nyval, vilket Raül Romeva utesluter.

– Vår regering är redan demokratiskt vald, säger han.

Det vänsterradikala partiet CUP i Katalonien säger att de kommer att protestera genom massiva icke-våldsaktioner. Andra partier säger att de ska göra allt för att artikel 155 inte ska gå att tillämpa.

På torsdag och fredag planerar det katalanska parlamentet att hålla nästa möte och möjligheten att det blir en självständighetsdeklaration då verkar allt mer trolig. Om de inte på nytt stoppas från att hålla sina möten.

Om man utlyser självständighet för Katalonien så riskerar ledaren Puigdemont att gripas. En domstol har öppnat ett ärende om uppror och om han skulle dömas, riskerar han ett långt fängelsestraff

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".