Volkswagen
Volkswagen. Foto: TT

Tyska biljättar utreds för kartellbildning

De tyska biljättarna Volkswagen och Daimler utreds för kartellbildning. Det meddelar bolagen själva idag, enligt nyhetsbyrån AFP.

EU:s utredning av en misstänkt tysk bilkartell växer. Under måndagen genomfördes räder mot såväl Daimlers som Volkswagens huvudkontor.

Daimler, som tillverkar Mercedes Benz-bilar, skriver i ett pressmeddelande att de har fått besök av inspektörer från europeiska utredningsmyndigheter och att bolaget "fullt ut samarbetar med dem".

I ett separat pressmeddelande skriver ledningen för Volkswagen att de också är föremål för en pågående anti-kartell-utredning som leds av EU-kommissionen, enligt AFP.

Räderna genomfördes eftersom det finns misstankar att flera tyska biltillverkare kan ha brutit mot EU:s konkurrensregler som förbjuder karteller, säger kommissionen i ett uttalande.

I fredags genomfördes en räd mot BMW:s huvudkontor.

Det har länge funnits uppgifter om att Daimler och Volkswagen samt BMW, med dotterbolagen Audi och Porsche, i många år har ägnat sig åt ett hemligt samarbete.

Enligt dessa uppgifter, som spridits bland annat av den ansedda tidskriften Der Spiegel, har mer än 200 medarbetare deltagit i över 60 hemliga arbetsgrupper, som bland annat har gällt teknik, kostnader och leverantörer.

Koncernerna ska också ha kommit överens om teknik för avgasrening av dieselfordon, som ska ha lett till den stora dieselskandalen från 2015.

I september 2015 briserade avslöjandena om Volkswagens avgasfusk. VW hade under fem år installerat en mjukvara i nästan en halvmiljon VW- och Audibilar för att visa mer positiva utsläppsvärden.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista