Arbetsförmedlingen, kö
Foto: YVONNE ÅSELL / SvD / TT

Dålig rådgivning till arbetslösa

2:18 min

Arbetsförmedlingen är för dålig på att vägleda arbetssökande till utbildning och jobb, anser en statlig utredning. Ett av förslagen är en ny digital plattform för vägledning genom hela arbetslivet.

– Det finns stora brister i dag. Det handlar om att både kunna rusta sig för att komma in, för att kunna behålla sitt jobb och kanske komma tillbaka efter en arbetslöshet. Men vi ser att vägledningen är eftersatt och inte har prioriterats på ganska många år, säger regeringens utredare Cecilia Fahlberg.

Arbetsmarknaden förändras snabbt vilket ställer nya krav på omskolning under arbetslivet, enligt den stora arbetsmarknadsutredningen som lämnar sina första förslag till regeringen i dag.

Det i kombination med att en allt större andel av de arbetslösa saknar den utbildning som krävs för att hitta ett jobb, gör att vägledning till arbete och till utbildning som leder till arbete blivit viktigare. 

Cecilia Fahlberg vill bland annat ha en digital plattform för vägledning där både Arbetsförmedlingen och olika utbildningsmyndigheter samverkar. 

– Där man samlar information om såväl arbetsmarknadens behov som studiemöjligheter och där man också ska kunna få möjlighet till råd och stöd i den processen. 

Blir det en digital syo-konsulent? 

– Ja, en digital syo-konsulent för vuxna och genom hela arbetslivet, så man behöver inte vara 15 år utan kan lika gärna vara 55 år för att gå dit. 

Ett annat förslag är att Arbetsförmedlingen tar fram en genomförandeplan för hur deras mer fördjupade rådgivning ska förbättras i hela landet. På vissa kontor arbetar man inte alls med vägledning, enligt Cecilia Fahlberg.

– Eftersom det här är en så viktig fråga måste det prioriteras och genomföras metodiskt i hela myndigheten, säger hon. 

Utredningen pekar också på att det har vuxit fram två parallella system inom arbetsmarknadspolitiken. Det statliga genom Arbetsförmedlingen och det kommunala där kommunerna vill undvika att arbetslösa kostar pengar i form av socialbidrag. Här måste ansvarsfördelningen bli tydlig, säger Cecilia Fahlberg. 

– Det finns risker för dubbelarbete likaväl som det finns en risk att man hamnar mellan stolarna. Man behöver också få en samsyn kring när man står till arbetsmarknadens förfogande och vilka insatser som kan vara rimliga, här tror jag också att det finns en skillnad. 

Blir det olika bedömningar av samma person? 

– Ja det blir det, och det har vi uppfattat som ett bekymmer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista