Hemlös
1 av 2
Hemlöshet är ett ökande problem i de flesta EU-länder. Foto: Mauro Pilmentel/TT
Europas städer behöver ökat statligt stöd för att kunna göra verklighet av visionen om ett mer socialt Europa, anser nätverket Eurocities och Louise Stiernström som projektleder nätverkets kommande möte i Göteborg.
2 av 2
Europas städer behöver ökat statligt stöd för att kunna göra verklighet av visionen om ett mer socialt Europa, anser nätverket Eurocities och Louise Stiernström, som projektleder nätverkets kommande möte i Göteborg. Foto: Jens Möller, Sveriges Radio

Krav på tak över huvudet för alla

2:05 min

Europeiska storstäder kräver ändrade regler för att ge fattiga bättre tillgång till billiga bostäder. Utspelet kommer inför EU:s sociala toppmöte i Göteborg.

– Att alla ska ha tak över huvudet och ha drägliga levnadsförhållanden är grunden. Vi är inte där i Europa i dag, säger Louise Stiernström som jobbar med internationella frågor inom social resursförvaltning i Göteborgs stad.

– Om man ska städa upp på sin egen bakgård så är det en fråga som är angelägen; att alla har tak över huvudet.

Och hur självklart är det i Europa idag?

– Det är inte det, tyvärr.

Hemlöshet är ett ökande problem i alla EU-länder, utom Finland, slog organisationen Feantsa fast i en rapport i våras. I Danmark, till exempel, har antalet unga hemlösa ökat med 85 procent på sex år.

Stöd och boende för hemlösa är en av de 20 punkterna i den så kallade sociala pelare som EU-ländernas högsta ledare ska diskutera vid toppmötet i Göteborg den 17 november.

Inför toppmötet kommer, redan den här veckan, företrädare för ett 40-tal europeiska storstäder till Göteborg. De poängterar att det i hög grad är upp till lokala beslutsfattare att göra verklighet av ledarnas vision om ett mer socialt Europa.

– Vi kan välkomna det om vi får det stöd vi behöver för att kunna genomföra den här politiken på lokal nivå, där den till slut hamnar, säger Louise Stiernström.

Storstadsnätverket Eurocities väntas kräva bland annat ändrade EU-regler kring subventionerade hyresrätter för fattiga, så kallad social housing.

Eurocities varnar för ännu värre bostadssegregation och att den akuta bristen på billiga bostäder riskerar att öka fattigdom, utanförskap och hemlöshet i Europa.

Flera borgerliga partier i Sverige kritiserar EU-planerna på en social pelare, bland annat för att viss makt kan flyttas från nationell nivå till Bryssel. Men Louise Stiernström försvarar en mer europeisk socialpolitik.

– På gatan här i Brunnsparken, som är utanför oss, ser du konsekvenser av den europeiska fattigdomen och den fria rörligheten. Det är tydligt att de sociala frågorna kanske trots allt är en EU-fråga.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista