USA:s utrikesminister Rex Tillerson
USA:s utrikesminister Rex Tillerson Foto: Cliff Owen/AP/TT

CIA ska få mer makt i kampen mot talibanerna – Tillerson på besök i Kabul

1:55 min

USA:s utrikesminister Rex Tillerson landade tidigare idag i Kabul, på ett kort besök som hållits hemlig för allmänheten in i det sista. Det är Tillersons första besök i landet och han anländer i ett Kabul som skakats av ovanligt många blodiga terrorattacker bara de senaste dagarna.

– Vi måste fortsätta bekämpa talibanerna och andra grupper så att de förstår att de aldrig kommer att vinna Afghanistan militärt, sa Rex Tillerson efter möten med både president Ashraf Ghani och regeringschef Abdullah Abdullah på Bagramflygplatsen som också är USA:s största militärbas i Afghanistan.

Samtalsämnen var förutom Trumps nya Afghanistanstrategi som presenterades i augusti även landets arbete mot korruption och förberedelserna inför parlamentsvalet som planeras hållas nästa år.

Men det är inte bara talibanerna som har svårt att vinna Afghanistan militärt.

Tillersons besök kommer efter en av de blodigaste veckorna i landet på länge – över 200 människor dödades förra veckan i rad olika attacker mot framför allt säkerhetsposteringar och moskéer runt om i landet.

Trots 16 års USA-ledda försök att bekämpa talibanerna kontrollerar de idag 40 procent av Afghanistan och någon fred är inte i sikte.

I vad som verkar vara ett nytt försök att förändra krigets förutsättningar kan den amerikanska underrättelsetjänsten CIA nu få utökat mandat i Afghanistan.

Enligt källor till tidningen New York Times kommer man att öka sina operationer i landet både med drönare och specialförband i syfte att döda talibaner, också på lägre nivå än det högsta ledarskapet.

Att CIA verkar få mer utrymme i kampen mot talibanerna innebär mindre insyn för allmänheten i hur operationerna genomförs. Dess nya chef Mike Pompeo sa nyligen att president Trump gett honom i uppdrag att ta kalkylerade risker för att uppnå målet att göra CIA snabbare och mer agressivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista