Afrah Nasser
Afrah Nasser , yemenitisk journalist och bloggare. Foto: Klara Grape/SR

Svensk-jemenitisk journalist får visum till USA – på tredje försöket

"Hoppas göra skillnad för situationen i Jemen genom journalistik"
1:27 min

Den jemenitisk-svenska journalisten Afrah Nasser som två gånger tidigare nekats visum till USA, får nu efter ett tredje försök resa in i landet där hon ska motta ett pressfrihetspris.

– Jag är glad men inte för att jag äntligen ska få ett visum, utan för att jag inser vilken makt allmän opinion och media har - och hur dem kan förändra saker, säger Afrah Nasser.

Två gånger tidigare har Nasser som både har svenskt och jemenitiskt medborgarskap ansökt om visum vid den amerikanska ambassaden i Stockholm.

Båda gångerna har hon nekats, något som uppmärksammades av såväl svenska som internationella medier.

Bakgrunden är det kontroversiella amerikanska reseförbudet som innebär restriktioner för inresor av bland andra jemenitiska medborgare. Att hon nu – efter tredje försöket – får visum, ser Afrah Nasser som ett tecken på att hon kan göra skillnad genom sin rapportering om Jemen.

– Det får mig att hoppas på att göra skillnad för situationen i Jemen genom journalistiken, säger Afrah Nasser.

Afrah Nasser prisas av organisationen Committee to protect journalists, för sin rapportering om det krigsdrabbade Jemen.

Ceremonin hålls 15 november i New York.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".