Tusentals nyanlända måste hitta nya lägenheter

2:32 min

Sedan bosättningslagen infördes 1 mars 2016 har Sveriges kommuner blivit uppmanade att hitta boende åt 60 000 nyanlända. Men från och med 1 mars nästa år går de första korttidskontrakten ut. Nu är frågan var de nyanlända ska bo därefter.

I det socialdemokratiskt styrda Haninge kommun vet man ännu inte var de nyanlända ska bo om de inte hittar ett eget boende efter den tvååriga etableringsperioden.

Få kommuner har beredskap för att hantera frågan, menar Jesper Schönberg är lokalförsörjningschef i kommunen.

– Min uppfattning är ju att alla kommuner sitter med samma problem. Vi ser ju nu när det börjar närma sig att det är relativt få som klarat av att skaffa sig en egen bostad. Det är ju ofta barnfamiljer det rör sig om som man inte utan vidare kan slänga ut, säger Jesper Schönberg.

Man kan inte ställa de nyanlända på gatan – men på samma gång skulle det kunna reta upp de som står i det kommunala bostadsbolagets kö om de nyanlända får bo kvar i lägenheter även efter de två åren.

I det moderatstyrda Nacka kommun har man blivit tilldelad 1 000 nyanlända och här tolkar man bosättningslagen strikt. Frida Plym Forshell är arbetsmarknadsdirektör i Nacka.

– Det handlar om att kommunen är skyldig att tillhandahålla en bostad under två år. Och efter de två åren är kommunen inte längre garant för att det finns en bostad.

Men finns det då en annan lägenhet i Nacka som de kan flytta till?

– Nej, de ska flytta ut ur lägenheten. Det finns ingen speciell andel bostäder som är specifikt vikta för nyanlända, säger Frida Plym Forshell.

Abderisak Hussein bor i Nacka och är en av alla nyanlända som påverkas av kommunens strikta tolkning. Han blir då av med sin lägenhet i ett modulhus. 

– Kommunen säger att jag måste hitta lägenhet. Men jag måste hitta jobb också. Men om jag inte hittar en lägenhet så går det inte, säger Abderisak Hussein.