London tar mer betalt för gamla bilar

1:58 min

Efter flera rapporter om att luften i London och andra brittiska städer är farlig, genomförs nu åtgärder för att förbättra situationen. I London fördubblades den här veckan avgifterna för äldre fordon som körs in i stadens centrum. Men meningarna är delade bland Londonborna.

– Jag tycker att det är väldigt bra. Jag går till jobbet, vilket tar en timme, men jag känner att det inte är bra för mig att andas in alla avgaser, säger Annabel Watson som sitter i en liten park vid Tower Hill.

Trafiken är intensiv på gatorna runt omkring. Annabel promenerar eftersom hon tycker att bussen tar en evighet på grund av all trafik.

Omkring 10 000 fordonsägare väntas nu få betala den högre avgiften på motsvarande drygt 200 kronor varje dag.

Det är framför allt fordon som är mer än tio år gamla som berörs.

Londons borgmästare Sadiq Khan motiverar ändringen med att London har så livsfarlig luft att omkring 9 000 människor dör i förtid av den varje år.

– Det är en hälsokris, säger borgmästare Sadiq Khan till BBC.

Khan hoppas att den nya avgiften ska få bort alla olika typer av äldre fordon från centrala London.

Men alla tror inte lika mycket på åtgärden.

Taxichauffören Steve Townrow ser sällan äldre bilar. Han tycker att det är ett större problem att staden är trång, och att trafiken ofta står stilla och släpper ut avgaser i onödan.

– Trafiken rör sig inte, säger Steve Townrow.

Även andra städer i Storbritannien gör försök att förbättra luftkvalitén.

I universitetsstaden Oxford finns långt gångna planer på att göra hela centrum fritt från fossildrivna fordon. Till att börja med ska det gälla sex gator i staden från och med 2020.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista