Alexander Hug, ledare för OSSE:s fredsmission i Ukraina.
Alexander Hug, ledare för OSSE:s fredsmission i Ukraina. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.

Alexander Hug har hopp lösning i Ukraina

2:07 min

Kriget i Ukraina har pågått i tre och ett halvt år. Men till skillnad från många andra långvariga konflikter finns det faktiskt hopp om en lösning. Det hävdar Alexander Hug, en av ledarna för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE:s, övervakningsmission i Ukraina.

– Att stoppa det här är möjligt, till skillnad från andra konflikter finns inte någon underliggande gruppdynamik, som måste lösas. När parterna beslutar om vapenvila tystnar vapnen inom några timmar, säger Alexander Hug, som har lång erfarenhet av konfliktövervakning.

– Allt handlar om vilja, vi ser att det går att lösa det här. Enda problemet är att konflikten pågått i tre och ett halvt år och ju längre tiden går desto större risk att den temporära kontaktlinjen blir en riktig gräns mellan de båda sidorna, säger Alexander Hug.

Alexander Hugs officiella titel är "principal deputy chief monitor" för OSSE:s Ukrainamission. Hans uppgift är att både övervaka på plats i östra Ukraina där kriget fortfarande pågår, och att ge dagliga rapporter om läget kring frontlinjen.

Missionens rapporter baseras på observationer från de nära tusen personer som ingår i missionen. De kommer från 40 av OSSE:s 57 medlemsstater.

Sverige bidrar till missionen och därför besöker Hug Stockholm i två dagar. Juristen Hug har lång erfarenhet från konfliktövervakning för OSSE i både Bosnien, Kosovo och palestinska Hebron. Han hävdar att det finns en avgörande faktor, som ger hopp:

– Folket i Donbass accepterar inte kontaktlinjen, det vet vi. 25 000 till 35 000 korsar frontlinjen varje dag, så ser det inte ut i andra konflikter. Det är en positiv aspekt av konflikten, när de levt under konstant beskjutning i tre och ett halvt år.

Deras uthållighet är bevis för hopp att det går att ändra eftersom det här är inte folkets konflikt utan det är en konflikt mellan dem som skrev under Minskavtalet, men inte vill se till att avtalet efterlevs, säger Hug.

Alexander Hug undviker diplomatiskt att lägga mer skuld på någon part, eller ens nämna det som ändå gör konflikten svårlöst, att Ryssland både säger sig inte ha med konflikten att göra och samtidigt anser sig ha rätt att vara med och lösa den.

Minsk II är det senaste avtalet om vapenvila, som fortfarande inte uppfyllts. Framförallt har inte tunga vapen dragits bort längs kontaktlinjen.

Men Alexander Hug noterar ändå att intensiteten i striderna gått ned jämfört med början av året.

Kriget i Ukraina har dödat minst 10 000, och mer än två miljoner har tvingats fly från sina hem, de flesta är internflyktingar i Ukraina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista