Oljepriset har gått upp kraftigt.
Antalet oljeriggar i USA har minskat den senaste tiden, visar statistik. Foto: Hasan Jamali/AP

Färre riggar kan leda till högre oljepris

Jättar väntas göra stor vinst
0:51 min

Snart kommer oljebolagen i USA med sina rapporter. De största bolagens vinster väntas öka kraftigt, eftersom de riktar in sig allt mer på att olja som är relativt billig att pump upp.

13 miljarder dollar, ungefär 105 miljarder kronor, vänts de fem största bolagen, bland annat Exxon å Chevron, visa upp som total vinst för det tredje kvartalet. Det är 30 procent bättre än samma period förra året, trots att oljepriset har fortsatt att ligga kring 50 dollar fatet.

Frågan är dock hur det går för den amerikanska frackingindustrin. Statistik visar nämligen att antalet oljeriggar i USA har minskat den senaste tiden.

Fortsätter minskningen kan det göra att överutbudet av olja på världsmarknaden minskar, vilket då skulle kunna driva upp oljepriset.

Förra veckan gick det att få en föraning då de två största service-bolagen till oljeindustrin kom med sina rapporter, och deras rapporter antydde minskad aktivitet inom frackingindustrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".