Gui Minhai och hans dotter
Gui Minhai och hans dotter Foto: TT/SvD/Kin Cheung/Anders Ahlgren

Frågetecken kring frisläppande av svensk förläggare i Kina

1:15 min

Den svenske förläggaren Gui Minhai som har suttit frihetsberövad i Kina har släppts fri, uppger kinesiska myndigheter för UD. Men hans dotter, Angela Gui Minhai, vet fortfarande inte vart han befinner sig.

Dottern till den svenska förläggaren Gui Minhai gick på tisdagen ut med en pressmeddelande där hon skriver att hennes pappa har släppts fri. Något som senare bekräftades av utrikesdepartementet, efter information från kinesiska myndigheter. 

Men hon vet fortfarande inte vart han är någonstans. 

– Det finns inte någon information överhuvudtaget om vart han finns någonstans. På ett sätt känns läget sämre än förut eftersom man åtminstone tidigare hade en aning om vart han befann sig, och det gör man inte nu.

– Han har i princip försvunnit igen, säger Angela Gui Minhai till Ekot. 

Utrikesdepartementet vill inte gå in på detaljer i ärendet, men säger att det finns uppgifter som de vill ha klarhet i. 

– Det finns fog från vår sida att arbeta för att få mer information kring detta, säger Patric Nilsson på UD.

– Allt sedan vi fick kännedom om ärendet har vi tagit upp det med höga företrädare i Kina och kommer att fortsätta med det, tillägger han. 

Enligt Hanna Sahlberg, Ekots korrespondent i Kina, är det inte förvånande att man inte vet vart en nyss frigiven fånge i Kina befinner sig. 

– Det man kommer att tänka på är alla andra fångar som utsatts för samma behandling. Många advokater och dissidenter har i själva verket försvunnit och då förts bort av till exempel lokal polis för att sitta i en sorts husarrest, säger hon. 

– Det här kan ju också sammanfalla med viktiga möten som det här viktiga partimötet som har utspelat sig nu under den senaste veckan i Peking. Under den typen av möten är det också rutin att människor som är irriterande för systemet förs bort och blir tillfälligt borta. Men det är förvirrande. 

Det var den 17 oktober 2015 som Gui Minhai under oklara omständigheter försvann från sin semesterbostad i Pattaya i Thailand.

I januari 2016 sände den statskontrollerade kinesiska tv-kanalen CCTV en video med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka. I och med detta medgav kinesiska myndigheter också att Gui Minhai frihetsberövats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista