Hund Schäfer
Försvarets hundtjänstenhet i Märsta Foto: Mikael Sjödell/Sveriges Radio.

Hälften av Försvarets avelshundar höll inte måttet

1:17 min

Många av hundarna i Försvarets avelsprogram fick klåda, höftproblem och flera hundar kunde inte få valpar över huvud taget. Detta trots priser som enligt flera bedömare är långt över det normala.

– Man kan ju som amatör tycka att det är fruktansvärt att vi slänger bort hälften utav materialet. Men samtidigt så är det också ett bevis på att vi är ganska kräsna i det vi ska gå vidare med, säger Kapten Pierre Wahlström som är testansvarig på Försvarsmaktens hundtjänstenhet och har haft en nyckelroll i att skaffa fram avelstikar. 

Försvarsmaktens storskaliga avelsprogram har i uppdrag att föda fram tjänstehundar till både Försvaret och polisen. Hundar som till exempel kan bevaka byggnader, söka efter bomber eller efter försvunna människor.

Kalibers granskning av resultaten i Försvarsmaktens databas visar att majoriteten av de hundar man köpt in dyrt, inte höll måttet i avelsprogrammet. Deras valpar parades av aldrig vidare, till exempel för att de hade klådor eller problem med höften, eller att de var för dåliga mentalt. De särskilda blodslinjerna slogs alltså ut redan i första generationen. Flera hundar kunde inte få valpar över huvud taget. 

Thomas Eriksson i Umeå är en av många privatpersoner runt om i Sverige som frivilligt har jobbat som fodervärd åt Försvarsmakten. Hunden som han hade hand om kostade 260 000 kronor, men var för aggressiv för att avla på.

– Hon högg hej vilt så fort de nöp fast på ryggen. De kom aldrig i närheten ens.

Så det blev inga parningar?

– Inte en enda! Inte en enda på de åren jag provade. Det var inte ens nära. De hann bara upp på ryggen så small det. Nej, det var inte ens nära. Och det är klart, det vart en miss-investering för försvarsmakten, det kan man ju lugnt säga.

Erik Wilsson, som fram till i våras var avelsansvarig på Försvarsmakten, berättar att de chansade när de gjorde inköpen.

– Du köper ju en produkt som du inte vet riktigt vad den innehåller, det kan du aldrig. Det finns ingen som kan titta på en 1,5 år gammal hund och förutsäga vad den kommer att nedärva för egenskaper. Utan det är alltid en chanstagning.

Men sett till kronor och ören så är det ju ganska mycket pengar då som man egentligen lade på hundar som sen visade sig vara värdelösa ur avelssynpunkt?

– Ja, ja visst. Men alltså det hade aldrig gått att förutse.

Mellan 2006 och 2014 köpte Försvarsmakten in schäfertikar för över 12 miljoner kronor som skulle användas till avel. Hundarna kostade i snitt runt 210 000 kronor styck. Ett pris som en rad experter och uppfödare menar är långt över det normala, men som Försvarsmakten menade var marknadsmässigt för de särskilda blodslinjer man ville ha. Förhoppningen var att de här dyra tikarna skulle föda fram bra valpar som i sin tur kunde paras och föra sina gener vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista