man grips efter knivattack på rysk journalist knivattack (ansiktsbild av kvinna)
Polisen griper en misstänkt efter attacken på ryska journalisten Tatjana Felgenhauer. Foto: TT/ Vitaly Ruvinsky

Knivattack: Tillståndet för rysk journalist bättre

1:43 min

Tillståndet för den knivskadade ryska radiojournalisten Tatjana Felgenhauer har förbättrats. Attacken på radiostationen Moskva Ekos vice redaktör Tatjana Felgenhauer utfördes av en galning, hävdar Kreml. Men kända ryska journalister anklagar Kreml för att ha skapat en atmosfär där oberoende medier kan attackeras.

Övervakningskameror från den kända oberoende radiostationen Moskvas Eko visar tydligt hur 48-årige Boris Grits tar sig förbi vakterna genom att spruta någon form av gas i ansiktet på dem. Receptionen och entrén är övervakas av säkerhetsvakter. Men de kontrollerar inte bara radions besökare utan också andra kontor i höghuset.

Grits lyckades ta hissen och sedan ta sig in på radiostationen och där hugga den 32-åriga andreredaktören Tatjana Felgenhauer i halsen. Han övermannades sedan av vakter och påstod sig då ha haft telepatisk kontakt med Felgenhauer i fem år.

Grits är född i Sovjetunionen, men har i dag både ryskt och israeliskt medborgarskap.

Attacken är en galnings verk, hävdade presidentens talesman Dmitrij Peskov på tisdagen och avfärdade kritik från journalister om att Kreml skapat en hatisk atmosfär i Ryssland där attacker på oberoende journalister tillåts.

Julia Latynina, känd från samma radiostation, och nu landsflyktig efter att ha utsatts för hot och attacker, skriver i tidningen Novaja Gazeta att Kreml använder galningar för att skrämma meningsmotståndare. Hon och andra kritiska röster påpekar att en rad attacker mot journalister inte har utretts och förövarna har gått fria.

Felgenhauer och radiostationen kallades för landsförrädare och amerikanska spioner för bara två veckor sedan i flera Kremltrogna statliga ryska tv-kanaler. Så bäddar Kreml för fysiska attacker hävdar kritikerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista