Baylan och kraftledning
Lägre elnätsavgift Foto: SvD/TT/Malin Hoelstad/Fredrik Sandberg

Tusen kronor i lägre elnätsavgift

2:03 min

De har varit mycket kritik kring elbolagens elnätsavgifter. I dag tog energiminister Ibrahim Baylan emot en utredning om en ny avgiftsmodell.

Energiminister Baylan säger att det kommer att bli en skärpt lagstiftning.

– Min utgångspunkt är att vi behöver förändra regelverket. Det kommer att förändras, exakt hur beror naturligtvis på vilka synpunkter som kommer. Men en skärpning det får man nog vänta sig.

Det kommer bli en skärpning av hur elbolagen beräknar sina kostnader för investeringar och för avkastningen för verksamheten. Idag är regelverket alldeles för otydligt, säger Ibrahim Baylan. Det har lett till omfattande domstolsprocesser och i slutändan har de stora elnätsbolagen kunnat höja elnätsavgifterna kraftigt de senaste åren och kunderna har fått betala. Förra året var höjningen i snitt över sju procent och sett över de senaste fem åren ligger siffran på 25 procent.

– Många av de höjningar som har skett har man motiverat med behovet av investeringar och det finns ett sådant behov. Men de har ju uppenbart inte genomförts i den graden som man har påstått, säger Baylan.

Det var därför som regeringen gav Energimarknadsinspektionen i uppdrag att se över hur reglerna och beräkningarna fungerar och komma med förslag för att få till skäliga och rimliga höjningar.

Tony Rosten är tillförordnad generaldirektör på Energimarknadsinspektionen.

– Om man tar det här förslaget och översätter det till de marknadsförutsättningar som varit hittills, då talar vi om att det totalt sett skulle bli sänkta avgifter på 22 miljarder kronor, vilket innebär 1000 kronor per kund och år.

Nu ska utredningens förslag ut på remiss och förhoppningen är att nya regler ska börja gälla från år 2020. För konsumenterna skulle det i dagsläget alltså innebära en tusenlapp i lägre elnätskostnader per år, och för elnätsbolagen ett minus på sammanlagt 22 miljarder kronor.

Tony Rosten har under utredningens gång fört diskussioner med bolagen och säger så här om deras inställning:

– Vi har inte uppfattat att de ställer sig positiva till vårt förslag, än så länge i alla fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista