Allt fler köper elcykel efter regeringens löfte om bidrag

1:10 min

Regeringens löfte om ett bidrag till den som köper elcykel har lett till en rejäl skjuts för försäljningen den senaste månaden. Det säger flera cykelhandlare som Ekot har pratat med.

– Vi ser både en generell ökning men också en liten extra ökning och den tror vi beror på den här premien. Vi har en större ökning än vi hade räknat med och det är kul, säger Victor Norberg jobbar på en av kedjan Ecorides butiker i Stockholm som bara säljer elcyklar.

För en dryg månad sedan meddelade regeringen att de inför ett bidrag på 25 procent av kostnaden till den som köper en elcykel.

Det var först oklart när det här skulle börja gälla men 20 september kom beskedet att den som köpte en elcykel från och med då ska kunna få ut bidraget retroaktivt efter årsskiftet, förutsatt att regeringens budget godkänns av riksdagen.

Försäljningen av elcyklar ökade redan innan beskedet om premien. Enligt statistik från Cykelbranschen syns en fördubblad försäljning på två år.

Elcyklarna står i dag för 12 procent av den totala cykelförsäljningen och totalt såldes 67 500 elcyklar i Sverige under förra försäljningsåret som sträcker sig från september till september.

Ekot har pratat med sex stora cykelhandlare och fem av dem säger att regeringens besked om premie har lett ytterligare en skjuts för försäljningen. De ser också att kunderna i större utsträckning väljer dyrare cyklar. 

Richard Westerlund som är vice vd på Team Sportia säger att deras försäljning av elcyklar nästan tredubblats den senaste månaden om man jämför med samma period förra året.

– Har man gått och funderat på det och nu får den här möjligheten att få tillbaka 25 procent så tror jag att det är en del som har slagit till helt enkelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista