bildsplit på dator och drönare.
Arkivbild. Foto: TT

Kräsna kunder ger nya transportlösningar inom e-handeln

"Kommer se en bred flora av lösningar"
1:33 min

Ökad konkurrens inom e-handeln gör att kunderna ställer högre krav på snabba och mer exakta leveranser och det bäddar för nya transportlösningar. Redan nu provas transporter med drönare och tidningsbud.

– De innovativa lösningar som man jobbar med just nu är framförallt med leverans med tidningsbud på morgonen, hopplockade matkassar som levereras över dagen och jag har till och med sett leverans av byggmaterial med drönare till byggarbetsplatser, säger Anna-Karin Strömqvist som är expert på digitalisering och e-handel på branschorganisationen Svensk handel.

E-handeln växer varje år och det gör att konkurrensen mellan bolagen som erbjuder försäljning på nätet hårdnar.

Kunderna blir också mer kräsna och ställer högre krav på snabba leveranser eller leveranser vid särskilda tider. Det märker också transportnäringen av Mattias Dahl är vd för branschorgansiationen Transportföretagen.

Han säger att branschen står inför stora utmaningar både när det gäller hur transporterna ska planeras och hur man ska ta hänsyn till miljön.

– Ska vi köra ut på de här tiderna? Ska vi ställa om och köra på andra tider? Och då kommer en massa olika regler in, får man köra lastbil inne i stan, bullerregler och så vidare. Vi ser att det blir mer och mer trafik inne i stan och det leder ju till trafikstockningar och trafikproblem så här finns det mycket att fundera på.

Anna-Karin Strömqvist ser just snabba leveranser som en trend men tror också att kunderna kommer att ha andra valmöjligheter i framtiden.

– Jag tror också att man kommer att titta på andra lösningar kanske att man kan få välja en miljöfrakt. Det kanske inte går lika snabbt men vissa kunder kan vara beredda att välja det i stället. Jag tror att man kommer att se en bred flora av lösningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".