Jytte Guteland och ogräs
Oroade över människors hälsa Foto: TT/SvD/Fredrik Persson/Annika af Klercker

Utfasning av omstritt bekämpningsmedel

1:02 min

EU-parlamentet röstade på tisdagen för att det omstridda ogräs-bekämpningsmedlet glyfosat ska fasas ut på fem år i stället för tio år som EU-kommissionen föreslagit.

EU-parlamentarikern Jytte Guteland, socialdemokrat, vill sätta press på EU:s regeringar som röstar om frågan i morgon.

– Det måste vara en stark signal från parlamentet så att vi får se en mycket snabbare utfasning än vad kommissionen har föreslagit. Vi är oroade över den koppling som finns för människors hälsa och cancer, säger Jytte Guteland.

EU-kommissionen har föreslagit att bekämpningsmedlet glyfosat ska få förlängt tillstånd i ytterligare tio år. Men frågan är omstridd. Flera länder, bland dem Frankrike, har krävt ett förbud. Och i går överlämnade miljöorganisationen Greenpeace 1,3 miljoner namnunderskrifter till EU-kommissionen med krav på ett totalförbud.

Jytte Guteland hade velat se en ännu snabbare utfasning än fem år men tvingades backa. EU-parlamentet kräver också restriktioner för användningen av glyfosat redan från nästa år, det ska inte få användas för privat bruk och inte i offentliga miljöer som till exempel parker.

Men EU-parlamentets beslut är alltså inte bindande, utan det är upp till regeringarna att fatta beslut i morgon. Sverige har hittills sagt att man tänker rösta för EU-kommissionens förslag om en förlängning på tio år, men det är osäkert om den linjen vinner majoritet i morgon eftersom flera länder är kritiska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista