Internflyktingar i Hajja Jemen får stöd av FN:s befolkningsfond
Internflyktingar i Hajja Jemen får stöd av FN:s befolkningsfond. Foto: UNFPA

Kvinnors hälsa hotad i Jemen och Irak

Jemen: Flickan var 12 år och tvångsgift med en äldre man
1:42 min

Situationen för kvinnor i krigsdrabbade Irak och Jemen är mycket svår, enligt FN:s befolkningsfond. Hjälpbehovet är än mer skriande när USA nu drar sig ur allt bistånd som kan ha koppling till abort.

– Jag mötte en flicka som bara var 12 år, hon hade inte ens nått puberteten och var tvångsgift med en äldre man, som hon hade flytt ifrån, berättar Anjali Sen, landansvarig på FN:s befolkningsfond i Jemen.

Anjali Sen är just nu på Sverigebesök för att diskutera hur fler flickor och kvinnor kan skyddas framöver. I Jemen är miljontals människor på flykt på grund av det två och ett halvt år långa inbördeskriget mellan Houthirebellerna och regeringen. Sjukvården i Jemen har brutit samman, en rekordstor koleraepidemi härjar och svält hotar.

Till dagen före var hon inte säker på om hon eller dottern skulle överleva förlossningen.

Miljontals människor har flytt även i Irak. Först från terrorsekten IS massavrättningar och gruppvåldtäkter och senare även från befrielsekriget. Striderna mellan irakiska och kurdiska styrkor under senaste veckorna har lett till en ny flyktingvåg.

– Till dagen före var hon inte säker på om hon eller dottern skulle överleva förlossningen. Men eftersom hon fött på en av våra säkra mobila förlossningskliniker intill fronten i Mosul så döpte hon dottern till hopp, berättar Ramanathan Balakrishnan, landansvarig på FN:s befolkningsfond i Irak.

Men det är inte bara sjukdom och krig som gör arbetet besvärligt för sjukvårdspersonal i Irak och Jemen. Det saknas även pengar.

USA har dragit bort sitt bistånd på hundratals miljoner kronor till FN:s befolkningsfond som stöttar kvinnor med säkra aborter, preventivmedel och förlossningsvård samt stöd till våldtäktsoffer i bland annat Jemen och Irak.

Sverige kommer därför som kompensation att öka bidraget till befolkningsfonden med 25 procent – runt 200 miljoner kronor. Sammanlagt ligger det svenska biståndet till befolkningsfonden på en miljard kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".