Liberalerna vill inte ha fler pappamånader

2:19 min

Liberalernas ledning vill inte införa fler så kallade pappamånader i föräldraförsäkringen, enligt uppgift till Ekot. Inför landsmötet föreslår partistyrelsen också att dagens föräldraförsäkring ska kortas – samtidigt som ersättningsnivån höjs.

– Hittills lappat och lagat i ett dysfunktionellt system. Föräldraförsäkringen infördes 1974 och har över 40 år på nacken. Vi tar ett helhetstag för att många olika aspekter skapar ojämställdhet, säger Gulan Avci som är ordförande i Liberalernas jämställdhetspolitiska arbetsgrupp.

På landsdagarna i november ska Liberalerna fatta beslut om hur man vill att föräldraförsäkringen ska utformas för att bli mer modern, flexibel och jämställd.

Vid ett möte i fredags ställde sig partistyrelsen bakom en rad nya och kontroversiella förslag, kan Ekot rapportera.

Liberalernas ledning vill bland annat korta dagens föräldraförsäkring, genom att slopa de 90 dagarna med ersättning på den lägsta nivån.

Samtidigt som det totala antalet föräldrapenningdagar blir färre, ska den som är hemma med barn kunna få högre ersättning än i dag.

Partistyrelsen föreslår att föräldrar ska kunna välja mellan att vara hemma i 360 dagar, med en ersättning som motsvarar 100 procent av lönen. Eller i 420 dagar med 70 procent av lönen. Ersättningstaket behålls på samma nivå som i dag. 

Det är angeläget att stärka inkomstskyddet, enligt Gulan Avci, ordförande i partiets jämställdhetspolitiska arbetsgrupp.

– Den ekonomiska fråga har ju alltid varit en central fråga för varför inte fler pappor tar ut mer ledighet. Med det här förslaget kommer fler pappor ta ut mer ledighet, säger hon.

Hur populärt tror du det är att korta föräldraförsäkring med 90 dagar?

– Jag tror att de allra flesta resonerar som att föräldraförsäkringen också fortsatt ska vara trygg, säger hon. 

I dag är tre månader i föräldraförsäkringen öronmärkta för respektive förälder. Liberalernas partistyrelse säger nu nej till ytterligare kvotering, något som väntas orsaka debatt på landsmötet.

– Vi är stolta över de tre månader vi har varit med och infört, men nu är det dags att lägga kvoteringsfråga på is, säger Gulan Avci.

Liberalernas ledning vill inte heller återinföra jämställdhetsbonusen som tidigare varit en hjärtefråga för partiet.

– Den var bra när den kom, men den var väldigt krånglig, säger Gulan Avci.