Ahmadreza Djalali och en iransk flagga
KI-forskaren Ahmadreza Djalali har dömts till döden i Iran. Foto: Privat/TT

Bekräftat: Iran dömer Djalali till döden

3:00 min

UD meddelar att företrädare för Iran bekräftar att Ahmadreza Djalali, forskare vid Karolinska institutet, dömts till döden. Samtidigt kommer mer detaljer om vad Djalali anklagas för.

– Vi har fått det från höga företrädare från deras sida. Det är ett dödsstraff, säger Patric Nilsson vid UD:s presstjänst.

En iransk nyhetssajt som står det iranska rättsväsendet nära publicerar nu också uppgifter från Teherans chefsåklagare om att Djalali anklagas för samarbete med Israel.

Han påstås ha försett den israeliska underrättelsetjänsten Mossad med information som ledde till att flera ledande iranska kärnfysiker mördades.

– Det var ju så att minst fyra kärnfysiker som arbetade med Irans kärntekniska program blev mördade mellan 2010 och 2012. Det är en allmän uppfattning även utanför Iran att Israel låg bakom de morden, säger Ekots utrikeskommentator Agneta Ramberg.

Åklagaren hävdar bland annat att Djalali ha försett Mossad med uppgifter om de här kärnfysikerna och röjt deras identiteter i utbyte säger de mot pengar och uppehållstillstånd i Sverige.

Djalali, som forskar i katastrofmedicin vid Karolinska institutet i Solna, greps under ett besök i hemlandet i april förra året.

Hans hustru Vida Mehranni har sagt till Ekot att han i fängelset utsatts för påtryckningar för att skriva på en bekännelse, nekats att fritt välja advokat och hungerstrejkat i protest.

– Man vet inte mycket om hur rättegången gått till, bristande rättssäkerhet har det med all säkerhet varit. Det iranska rättsväsendet kontrolleras av Irans politiska hökar, av det hårdfört konservativa lägret, säger Ramberg.

Djalali är iransk medborgare med permanent uppehållstillstånd i Sverige, vilket försvårar UD:s möjligheter att trycka på i fallet.

Enligt åklagaren Abbas Jafari Dolatabadi har den dödsdömde vidarebefordrat information om cirka 30 betydelsefulla iranier till Mossad. Sammantaget har han enligt åklagaren träffat åtta företrädare för den israeliska säkerhetstjänsten, rapporterar AP.

I den iranska maktuppdelningen har den valde presidenten och parlamentet inte kontroll över stora delar av statsapparaten, vilka i stället sorterar direkt under den högste ledaren Khamenei. Den moderata reformfalangen har ingen makt över det här rättsväsendet, de står ganska långt ifrån varandra ofta.

– De iranska rättsväsendet, de här revolutionsdomstolarna, är ogenomskinliga och nyckfulla.  Det finns fall där dödsstraff inte har verkställts, säger Agneta Ramberg.

Ahmadreza Djalali uppges hållas fängslad i det ökända Evinfängelset i Teheran.

Den svenska regeringen tar inte ställning till brottsanklagelserna men kräver att straffet ska ändras.

"Vi fördömer tillämpningen av dödsstraff i alla dess former. Dödstraffet är ett omänskligt, grymt och oåterkalleligt straff som inte har någon plats i en modern rättsordning, meddelade Sveriges utrikesminister Margot Wallström, S, i en skriftlig kommentar i söndags.

Amnesty International protesterar mot domen, som enligt människorättsorganisationen utdömts efter en "skändligt orättvis rättegång".

Dödsdomen kan överklagas, men tidsfristen är enligt Amnesty kort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista